Nagy bajban az államtitkokat kiszivárogtató katona

Nagy bajban az államtitkokat kiszivárogtató katona

Bradley Manning

Életfogytiglani szabadságvesztésre ítélhetik Bradley Manning amerikai közlegényt, akit hadbíróság elé állítanak, mert azzal vádolják, hogy több százezer titkos iratot szolgáltatott ki a WikiLeaks kiszivárogtató weboldalnak. Erről cikkeztek szombaton amerikai napilapok az amerikai hadsereg közleményére hivatkozva.

A 24 éves Manninget egyebek között az ellenség segítésével, hírszerzési információk internetes közlésének törvénytelen előidézésével, védelmi információ kiadásával, valamint számítógép segítségével elkövetett csalással és ezzel kapcsolatos tevékenységgel vádolják. Az ellenség segítése főbenjáró bűncselekmény, de a katonai ügyészség nem kéri a halálbüntetés kiszabását. Ha elítélik, Manning életfogytiglani szabadságvesztést kaphat, halmazati büntetésként pedig a fizetésének és juttatásainak elkobzására és megszégyenítő leszerelésre ítélhetik. A hivatalos vád alá helyezés és a tárgyalás időpontját meg nem tűzték ki. Manninget, aki Irakban hírszerzési elemző volt, addig katonai őrizetben tartják majd. Bradley Manninget az amerikai történelem legnagyobb szabású kiszivárogtatásával vádolják. Rábizonyították, hogy az interneten több alkalommal is kapcsolatba lépett Julian Assange WikiLeaks-alapítóval és a guantánamói bázis foglyainak mintegy 700 kihallgatásáról töltött fel anyagot a világhálóra. A katonai ügyészség azzal vádolja a katonát, hogy olyan szoftvert alkalmazott a biztonságos komputereken, amelyek segítségével CD-re tudta átmenteni a titkos adatokat.
    
Manning a bíróság előtt amerikai rajzon

 

 

A közlegény ügyvédje a meghallgatások során az ügy két aspektusára összpontosított. Arra, hogy a katonai hírszerzés iraki elemzőközpontjában nem volt megfelelő a biztonság és arra, hogy a hadsereg nem reagált Manning érzelmi és viselkedési problémáira. 

 

 

 

 

 

 

Kapcsolódó cikkek