Sikeres volt a császár szívműtéte

Sikeres volt a császár szívműtéte

Sikeres szívkoszorúér-áthidaló, vagyis bypass műtétet hajtottak végre szombaton Akihito japán császáron. Erről tájékoztatta a világot az NHK japán közszolgálati televízió.

A 78 éves uralkodót az elmúlt évben szívproblémákkal kezelték, és orvosai a múlt héten úgy döntöttek, szüksége van egy éráthidaló szívműtétre. Akihitót, akit pénteken Micsiko császárné is elkísért a kórházba, a Tokiói Egyetemi Klinika orvosi csapata operálta meg. A császári palota pénteki közleménye szerint a műtét hozzá fogja segíteni az agg uralkodót ahhoz, hogy továbbra is viszonylag tevékeny életet élhessen.

Akihitónak az elmúlt években más egészségügyi problémákkal is meg kellett küzdenie: tavaly átesett egy könnyebb tüdőgyulladáson, 2003-ban pedig prosztatarákkal operálták. A császár 1989-ben, apja, Hirohito halála után lépett trónra. Az elmúlt két évtizedben azon fáradozott, hogy begyógyítsa az apja nevében Ázsiában folytatott japán hódító háború okozta sebeket, és segítsen közelebb vinni a monarchiát az egyszerű állampolgárokhoz.