Imádjuk Horvátországot

Imádjuk Horvátországot

A legtöbb turista magyar volt a horvátországi Vir-szigeten tavaly, köszönhetően annak is, hogy az itt lévő ingatlanok 10 százaléka magyar tulajdonosok kezében van. Erről beszélt Vir polgármestere a budapesti Utazás kiállításon.

Kristijan Kapovic, a település és a 22 négyzetkilométeres sziget bemutatkozása alkalmából azt mondta, hogy a szigeten lévő mintegy tízezer ingatlanból ezernek magyar tulajdonosa van. A legtöbb külföldi ingatlanbirtokos egyébként szlovén. Nekik nagyjából kétezer épület van a tulajdonában, számban utánuk következnek a magyarok. A korábban engedély nélkül épült apartmanok 2006-os tömeges bontása után mára legalizálták az ingatlanokat, és a település tavaly nagyszabású turisztikai fejlesztésekről is határozott.

Vir

Zdenko Micic, Vir idegenforgalmi szervezetének vezetője azt mondta, tavaly rekordot döntve – az előző évhez képest 13 százalékos növekedéssel – 910.000 vendégéjszakát regisztráltak a szigeten. Az oda látogató mintegy 10.000 magyar turista együttesen 110.000 éjszakát töltött a Zárához (Zadar) közeli területen. A turisztikai fejlesztések között említette, hogy a sziget 19. századi világítótornya az idei évtől ötcsillagos szálláshelyként működik, s a szigeten csaknem 400 magántulajdonú apartman kínál szállás lehetőséget. Tervezik egy négycsillagos hotel építését, valamint egy kemping és új kikötő kialakítását.

Marin Skenderovic, a Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti képviseletének vezetője hozzátette, Vir az egyetlen olyan horvátországi település, ahol a vendégforgalmi statisztikákban a magyarok állnak az első helyen, míg a teljes horvátországi turisztika szempontjából Magyarország a 9. legjelentősebb küldő ország. A sziget vezetőinek reményei szerint Viren az idén meghaladhatja az egymilliót a vendégéjszakák száma, és ezzel bekerülnek a 20 leglátogatottabb horvát település közé.