Santorum a favorit

Santorum a favorit

Rick Santorum

Egyértelműen Rick Santorum a kedvence az amerikai Republikánus Párt szombati Kansas állambeli jelöltállító gyűléseinek a közvélemény-kutatások és az amerikai média szerint.

 

Santorum, meglovagolva a konzervatív “Napraforgó-állam” Washingtonnal szembeni bizalmatlanságát, pénteken megpróbált egyenlőségjelet a tenni hivatalban lévő, demokrata párti elnök és a legfőbb republikánus párti riválisa közé. Azt állította, hogy Barack Obama és Mitt Romney fő prioritása ugyanaz. Elvenni az amerikaiak pénzét és szabadságát, hogy ők határozzák meg, hogyan éljenek. Romney és Newt Gingrich lemondott róla, hogy kampányoljon Kansasban, amely 40 küldöttet delegál majd a republikánusok augusztus végi országos konvenciójára, ahol véglegesen eldől majd, hogy ki lesz Barack Obama hivatalos kihívója. A jelöltség elnyeréséhez 1144 mandátumra lesz szükség.

Az eddig szavazott 23 állam eredményei alapján – a CNN nem hivatalos összesítése szerint – Romney 404, Santorum 165, Gingrich 106, Ron Paul pedig 66 delegátussal rendelkezik. Romney 14, Santorum 7, Gingrich 2 államban győzött eddig, Paul pedig sehol sem.

Gingrich a március 13-án előválasztó déli államokhoz, Alabamához, és Mississippihez fűz nagy reményeket, ahol pedig minimális előnnyel vezet vetélytársai előtt. Ha itt veszít, alighanem búcsút mondhat a jelöltségért folytatott küzdelem folytatásának.

Santorum kampánystábja azt reméli, hogy a két déli konzervatív államban sikerült megakadályoznia a volt képviselőházi elnök győzelmét és ezzel kiejteni őt a versenyből. Hasonlóban reménykedik a régióban szívós és költséges kampánymunkával feljövőben lévő Romney is. Szombaton egyébként jelöltállító gyűléseket tartanak az Egyesült Államok két külbirtokán, Guamon és az Amerikai Virgin-szigeteken, valamint a társult állam Északi-Mariana-szigeteken is. Mindhárom terület 9-9 fős küldöttséggel képviselteti majd magát a republikánus konvención.