Segítünk a felújításban

Segítünk a felújításban

fotó: Vajda János/MTIMagyarország kész hozzájárulni a felbecsülhetetlen kulturális érték, a krasznahorkai vár megmentéséhez.

A miniszterelnök sajtóstábja közölte, hogy Berényi József, a Magyar Koalíció Pártjának elnöke tájékoztatta a magyar kormányt a Krasznahorka várát sújtó katasztrófáról, akit Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes arról biztosított, hogy Magyarország kész segítséget nyújtani, hozzájárulni a felbecsülhetetlen kulturális érték megmentéséhez. Szlovákiában szombat délután gyulladt ki, majd borult lángba a krasznahorkai vár egész épülete.

Az MKP-nak az MTI pozsonyi irodájához eljuttatott közleménye szerint a Magyar Koalíció Pártja felkérte a magyar kormányt, hogy vállaljon részt a krasznahorkai várat érintő kárelhárítási és felújítási munkák kiadásaiból. Az MKP szerint egy rendkívüli jelentőségű szlovák-magyar és európai kulturális emléket tett tönkre a tűz, ezért indokolt, hogy mindkét kormány hozzájáruljon a felújítás terheihez, illetve közösen pályázzon az európai uniós forrásokra. A XIII. századi krasznahorkai vár a felerészben magyarok lakta Krasznahorkaváralja település nevezetessége, Szlovákia egyik legértékesebb történelmi épülete, amely felújított állapotban múzeumként üzemelt.