Elsöprő siker

Elsöprő siker

                                                                     Rick Santorum Hatalmas fölénnyel nyerte meg Rick Santorum az amerikai Republikánus Párt szombati Kansas állambeli jelöltállító gyűléseit. Ez lendületet adhat kampányának a déli szövetségi államokban a jövő héten tartandó újabb előválasztások előtt.

A volt pennsylvaniai szenátor a szavazatok végleges összesítése alapján a voksok 51 százalékát szerezte meg. Ezzel jóval maga mögé utasította a republikánus elnökjelölt-aspiránsok versenyét nagy fölénnyel vezető Mitt Romney egykori massachusettsi kormányzót, aki csak 21 százalékot kapott. Utánuk Newt Gingrich volt képviselőházi elnök következik a rangsorban a voksok 14 százalékával és Ron Paul texasi képviselő 12 százalékkal.

Santorum mostani győzelme azt jelenti, hogy a Republikánus Párt Kansas állambeli 40 pártküldöttje közül 33 a volt pennsylvaniai szenátort támogatja majd a párt augusztus végi országos jelöltállító konvencióján, ahol véglegesen eldől, ki lesz Barack Obama hivatalban lévő demokrata párti elnök hivatalos kihívója.
Santorum kansasi győzelmével valamennyit lefaragott Romney tetemes előnyéből a republikánus elnökjelölt-aspiránsok versenyében. A szombati kansasi jelöltállító gyűlések előtt szavazott 23 állam eredményei alapján – a CNN nem hivatalos összesítése szerint – Romney 404, Santorum 165, Gingrich 106, Ron Paul pedig 66 delegátussal rendelkezett. Romney 14, Santorum 7, Gingrich 2 államban győzött szombatig, Paul pedig sehol sem.

Santorum kampánystábja reméli, hogy a politikus Alabamában és Mississippiben – két déli konzervatív államban – a jövő héten meg tudja akadályozni Gingrich győzelmét és ezzel kiejti őt a versenyből. Hasonlóban reménykedik a régióban szívós és költséges kampánymunkával feljövőben lévő Romney is.