„Hamarabb jöhet a görög fellendülés”

„Hamarabb jöhet a görög fellendülés”

                                                             Charles DallaraA görög szuverén adósságválság rendezésében mérföldkőnek számító sikeres magánbefektetői kötvénycsere akció pozitív gazdasági hatásai a vártnál korábban jelentkezhetnek, amennyiben az ország következetesen végrehajtja a strukturális reformprogramot. Ezt nyilatkozta a kötvénycsere program kialkudásában kulcsszerepet játszó International Institute of Finance igazgatója Charles Dallara a görög Ethnos napilapnak.

“A görögök másoknál hamarabb tapasztalhatják meg az előnyöket … láthatják meg a fényt az alagút végén” – fogalmazott Charles Dallara. A több mint 400 bankot, pénzintézetet és befektetési társaságot képviselő IIF több hónapos munkával dolgozta ki Athénnal és az EU-val együttműködésben Görögország magánbefektetők tulajdonában lévő több mint 100 milliárd eurós szuverén adósságának részleges leírását és törlesztésének átütemezését magában foglaló kötvénycsere programot. A kötvénytulajdonosok túlnyomó része elfogadta a csere feltételeit. A tényleges cserére hétfőn kerül sor.

“Azt hiszem a búcsút lehet inteni borúnak, mert eljött a bizakodás ideje. Soha még ország nem szabadult meg adósságának ilyen nagy hányadától. És ez hétfőn egy pillanat alatt meg is fog történni” – mondta Dallara. “Kell hozzá némi idő, hogy az intézkedések meghozzák gyümölcsüket, de meg fog történni. Görögország képes rá” – tette hozzá. A kötvénycsere sikeres végrehajtása az egyik előfeltétele volt a 130 milliárd eurós második görög segélycsomag folyósításának.

A 2010 májusában odaítélt első görög EU/IMF segélycsomag előírásai szerint Görögország szigorú megszorító programot hajtott végre, ami recesszióba taszította az országot és több mint egymillió embert fosztott meg állásától.

“Ha a görögök nem adják fel és folytatják a reformok bevezetését, akkor erőfeszítéseik nem lesznek hiába. Új munkahelyek jönnek létre és több pozitív változást is tapasztalhatnak majd. Nagy megkönnyebbülés és öröm ez számomra” – mondta. “A görögöknek sok értékes tulajdonsága van: jó üzletemberek és magasan képzettek, beleértve a munkával nem rendelkezőket is” – mondta Charles Dallara, a kötvénycsere program kidolgozásában kulcsszerepet játszó IIF igazgatója az Ethnos görög lapnak adott interjúban.