Hívjuk fel az angyalt!

Hívjuk fel az angyalt!

Történt ugyanis, hogy nem sokkal a szobor tavaly áprilisi leleplezését követően egy helyi, kétgyerekes házaspár olyan mobilszámot szerzett, amelyen fel lehet hívni az angyalt. Hamarosan az angyal képét és a számot tartalmazó névjegykártyák jelentek meg a város kocsmáiban, éttermeiben és szállodáiban. Az ötletnek akkora sikere lett, hogy a házaspár a Twitterre is felvitte az angyalt.

“A telefon egész nap cseng – mesélte a feleség, aki a férjhez hasonlóan csak úgy volt hajlandó nyilatkozni, ha megőrizheti inkognitóját. – Olyan volt, mint egy tündérmese. Most viszont már valóság.” Úgy érzi, ha elárulnák a nevüket, ennek vége szakadna.
    
Fentről kapják az üzenetet
    
Ami tréfának indult, töretlenül tart, és a telefonszám egyfajta “forró vonallá” alakult át, amelyet a legkülönbözőbb korú telefonálók hívnak – vagy azért, mert segítségre van szükségük, vagy mert magányosak. Ünnepek környékén a hívások úgy megszaporodtak, hogy a házaspár már arra gondolt, feladja, mert nem bírja tovább az óriási nyomást. “Karácsony és újév között szívszorító időszakot éltünk át” – fogalmazott a feleség a The New York Timesnak.

Egy kislány azért hívta az angyalt, hogy megkérje, imádkozzon a nagymamájáért, aki nemrég halt meg. Egy nő az első szülei nélkül eltöltendő karácsonyhoz kért segítséget. Egy özvegy halott gyermekeiért kért imát. A Kis Angyal születéséhez egy 1997-es pályázat vezetett, amelyet Ton Mooy holland szobrász nyert meg. Negyven szobrot kell készítenie, köztük tizennégy angyalszobrot az idő és a légszennyezettség által elpusztított korábbiak pótlására. A szobrok közül a Kis Angyal az egyetlen szokatlan, nem hagyományos.


“Lehet hamis gótikus szobrot készíteni, de én nem azt akartam – fejtette ki amersfoorti műtermében a 63 éves művész. – Az angyalok azért vannak, hogy vezessék, védelmezzék az embereket. Ehhez fentről kapják az üzeneteket. Hogyan lehet ezt ábrázolni? Egy mobiltelefonnal.”
“Azt szoktam mondani a gyerekeknek, hogy a készüléken csak egy gomb van – közvetlen vonal a mennybe. Így nem huncutkodhat, nem hívogathat más angyalokat” – tette hozzá kuncogva.
    
Szokatlan műalkotások
    
Az 1220-ra felépült székesegyháznak több évszázados hagyománya, hogy szokatlan, néha trágár műalkotásoknak is otthont ad. Egyik középkori szobra például csupasz fenékkel előre hajló kőművest ábrázol. Vannak rajta tragikus alkotások is. A főbejárat fölötti ólomüveg ablak az apokalipszist ábrázolja, egyik tábláján pedig a Világkereskedelmi Központ ellen 2001. szeptember 11-én végrehajtott támadás látható. A Szent János evangélistáról elnevezett hatalmas gótikus székesegyházat működtető római katolikus tisztségviselők nem örülnek maradéktalanul a mobiltelefonos angyal népszerűségének.

“A sikernek sok atyja van. És talán kihasználója is…” – jegyezte meg Pieter Kohnen, a templom irányító testületének tagja. A mobilszámot fenntartó házaspár nem számít fel díjat a Kis Angyalnak szóló hívásokért, és azt állítja, hogy nem profitál egyre növekvő híréből. A katolikus egyház mindenesetre decemberben gondolt egyet, és hivatalos telefonszámot igényelt, amely percenként mintegy 250 forintnak megfelelő összegért hívható. A székesegyház mellé táblát is kitettek, amelyen arra biztatják az arra járókat, hogy “Hívjátok az angyalt!”. A telefonálónak egy férfihang válaszol, és több lehetőséget kínál fel: “Tárcsázzon egyest, ha a templom történetére kíváncsi, és kettest, ha a kereszténységről akar hallani…”, és így tovább. “Egy színészt választottunk, akinek bizalomgerjesztő a hangja” – magyarázta Kohnen, hozzáfűzve, hogy a vezetékes számot hetente mintegy százan hívják. Az evangelizáción, az ige terjesztésén kívül a vonal anyagi célokat is szolgál – a székesegyház fenntartása évente mintegy kétszázmillió forintnyi összegbe kerül.
    
Jogosítványt angyali segédlettel
    
A Kis Angyal tehát híresség lett. A templomba járók száma lehet, hogy visszaesett, a katolikus egyház megítélésén pedig sokat ronthattak a gyermekek ellen elkövetett szexuális zaklatás esetei, ám ennek ellenére a székesegyház körül nagy a zsongás. A mobilszámot normális tarifáért hívók nem automatát hallanak, hanem a vonalat üzemeltető házaspár nő tagját. “Azt mondom, ‘Halló, itt a Kis Angyal’, és utána különböző dolgok történnek” – fedte fel. Nem minden telefonáló van bajban. “A legjobbak a tíz év alatti gyerekek – közölte nevetve. – A legkülönbözőbb dolgokat kérdezik: Milyen nyelven beszéljek? Mit fogsz vacsorázni? Nem fázol? Nem rossz esernyő nélkül az esőben?”

Diákok vizsga előtt kérnek segítséget, mások vezetői engedély megszerzéséhez szeretnék az angyal közbenjárását. “Mindig azt felelem, hogy majd teszek valamilyen angyali csodát – részletezte a telefonokra válaszoló nő. – Akadnak olyanok is, akik csak ki akarják önteni a lelküket. Az egyházról beszélnek, a gyerekekkel kapcsolatos visszaélésekről és hasonlókról.”
“A legtöbbször együtt nevetünk, de vannak olyan telefonálók is, akik nem hisznek a barátaikban vagy hozzátartozóikban, és olyasvalakivel szeretnének beszélni, akiben megbízhatnak” – fűzte hozzá. Példát is említett: egy nyolcvanas éveiben járó amszterdami özvegyasszony azért telefonált, hogy elpanaszolja, mennyire egyedül van – a rossz idő miatt nem tudott elmenni otthonról, és nem volt, aki bevásároljon neki, ráadásul a mosogatója is elromlott, és nem kis összegbe került a megcsináltatása. “Azt mondta, már nem bízik sem mások emberségében, sem a saját családjában” – idézte szavait az “angyal hangja”. Két héttel később az idős asszony újból telefonált, hogy köszönetet mondjon neki – jobban mondva az angyalnak -, ugyanis közben a dolgai jobbra fordultak.

Talán kapok egy új gépet

A feleség igyekszik toleranciára biztatni hívóit. A dél-hollandiai Zeeland tartományból telefonáló iskolások például azt kérdezték, miért esznek disznóhúst a katolikusok, és miért nem a mohamedánok. “Azt feleltem: a hinduk pedig nem ehetnek marhát, tehát a katolikusok valószínűleg köztük és mohamedánok között állnak” – elevenítette fel az esetet. Nem gondolja, hogy az angyalt megszemélyesítve bárkit becsapna. “Ha valaki komolyan beszél, én is komolyan válaszolok. Ha valaki bolondozik, magam is azt teszem” – húzta alá. A házaspár tisztában van vele, hogy az egyház nem nézi jó szemmel azt, amit csinálnak. “Szeretnék, ha abbahagynánk, bár ezt nyíltan nem közölték velünk – ismerte el a férj. – Nem kapunk pénzt azért, amit csinálunk, és nem versenyzünk az egyházzal.” Az asszony nem tudja, meddig fogják még csinálni. “Amíg elegem nem lesz belőle, azt hiszem… Néha azért nehéz” – fűzte hozzá. De érdekes is. Amikor Steve Jobs meghalt, a telefon szinte megállás nélkül csengett. Az angyal pedig azt válaszolta a telefonálóknak: “Steve Jobs hamarosan felér… Talán kapok egy új gépet.”