Romney hármas győzelme

Romney hármas győzelme

Mitt Romney Mitt Romney az előzetes várakozásoknak megfelelően besöpörte a győzelmet a republikánusok keddi, Maryland és Wisconsin államban, valamint az amerikai fővárosban megrendezett előválasztásán, amivel újabb lépést tett pártja hivatalos elnökjelöltségének megszerzése felé.

Romney fő ellenfele, Rick Santorum a mindhárom helyszínen elbukott forduló után kijelentette, hogy nem lép vissza a további küzdelemtől, és arra biztatta pártját, hogy egy “valódi” konzervatívot állítson ki a Barack Obama ellen a választási küzdelemre, mert csak “világos kontraszttal” lehet legyőzni a hivatalban lévő elnököt.

A politikus a konzervatív Ronald Reaganre hivatkozott, mint a republikánus párt egyetlen olyan elnökjelöltjére, akinek az elmúlt 120 év során sikerült legyőznie egy hivatalban lévő demokrata elnököt. Santorum a televízió nyilvánosságának a szűkebb pátriájából, Pennsylvania államból beszélt, ahol az elnökjelölt-aspiránsi státusának megtartása érdekében mindenképpen győznie kell az előválasztások következő, három hét múlva esedékes fordulóján.

Nem véletlen, hogy győzelmi beszédében Romney éppen Pennsylvania szavazóit szólította fel elsőkként az elnökjelölt személyéről még nem döntött államok közül: csatlakozzanak hozzá. A volt massachusettsi kormányzó, mintha már most pártjának elnökjelöltje volna, nem vesztegetett szót vetélytársaira, s egyedül Obamára összpontosított.

Beszédének fő üzenete az volt, hogy miközben a “vállalkozásellenes” Obama egy kormányzatközpontú társadalommá akarja átalakítani Amerikát, ő az alapok újjáépítésére, a szabad emberek és a szabad vállalkozások vezette, a lehetőségeken alapuló társadalom visszaállításra törekszik. Szavai szerint a gazdasági fellendülés és a munkahelyteremtés motorja a magánvállalatok sikere, Obama pedig olyan, mint az olyan ember, aki azt mondja, hogy szereti az omlettet, de nem szereti a tojást.

Romney egyre inkább egyértelmű elnökjelölti esélyének jele, hogy Obama elnök – az idén először – kedden név szerint támadta a republikánus politikust, amiért az “csodálatosnak” nevezte a pártja által dominált képviselőház által a múlt héten elfogadott költségvetés-tervezetet. A büdzsétervezet, amely a demokrata többségű szenátus ellenállásán biztosan zátonyra fut majd, a legmagasabb adósáv csökkentésével, egyúttal több állami program lefaragásával számol.

A CNN nem hivatalos összesítése szerint a keddi választási forduló után Romney 648 küldött szavazatára számíthat majd a republikánusok augusztusi országos konvencióján, ahol végleg eldől majd, hogy ki legyen a hivatalos elnökjelölt. A poszt elnyeréséhez 1144 delegátus támogatása szükséges. Santorum 264, Newt Gingrich 137, Ron Paul pedig 71 vokssal számolhat.

Április 24-én Connecticut, Delaware, New York, Pennsylvania és Rhode Island republikánus szimpatizánsai tartanak majd előválasztást. A közvélemény-kutatások szerint Pennsylvania kivételével mindenütt Romney vezet, de Santorumnak a “hátországában” mért előnye is belül van a statisztikai hibahatáron. Megfigyelők szerint egy pennsylvaniai vereség a végét jelentené a volt szenátor kampányának.

Ha hazai pályán győzni tud és talpon marad, Santorum májusban olyan konzervatív államokban számíthat majd győzelemre, mint Arkansas, Texas, Nyugat-Virginia, Észak-Karolina, Indiana és Kentucky, ám fordulatot már semmiképpen sem tud elérni.