Gingrich feladta

Gingrich feladta

Newt Gingrich

Mitt Romney "messze" a legesélyesebb republikánus elnökjelölt. A gondolat riválisától, Newt Gingrichtől származik, akit hétfőn idézett a The Wall Street Journal című amerikai napilap.

Gingrich, aki eredetileg a Fox Newsnak nyilatkozott, vasárnap kijelentette, kész Romney mögé állni, ha a volt massachusettsi kormányzó a párt augusztusi országos konvenciójára megszerzi a jelöltség elnyeréséhez elegendő számú küldött támogatását. Gingrich az előválasztási kampány elején egy rövid ideig vezetett az elnökjelölt-aspiránsok között, de mára a “futottak még” kategóriába csúszott vissza. A volt képviselőházi elnök, aki az elmúlt hónapokban többször is találkozott Romney-val, sajtóforrások szerint, anyagi lehetőségeinek végéhez ért.

Mitt Romney

Mitt Romney

Sheldon Adelman Las Vegas-i kaszinómilliárdos, akinek családja összesen 15 millió dollárral támogatta a Gingrich érdekében fellépő “super PAC”-et (politikai szuper-akcióbizottságot), nemrégiben kijelentette, hogy pártfogoltja “szerepe végéhez érkezett”. Gingrich a Foxnak már múlt időben nyilatkozott a saját kampányáról.
“Örülök, hogy megtettem, de sokkal nehezebbnek bizonyult, mint gondoltam” – mondta az elnökjelöltségért való indulásáról a georgiai politikus. Gingrich Romney anyagi fölényét okolta azért, hogy mindössze Georgiában és Dél-Karolinában tudott győzni.

“Olyan keményen odavágtam neki, ahogyan csak tudtam. Ő is olyan keményen vágott oda nekem, ahogyan csak tudott. Kiderült, hogy ő sokkal több eszközzel tud megütni engem, mint én őt” – mondta Gingrich Romney-ról. Az április 24-i előválasztási fordulóra készülő Romney a The Wall Street Journal szerint 2,9 millió dollárért vásárolt televíziós reklámidőt legfőbb riválisa, Rick Santorum “hátországában”, Pennsylvania államban. Santorum kampánytörzse március végén mindössze 1,2 millió dollárral rendelkezett.

Santorum és a felesége, Karen húsvét hétfőjét nem kampányolással, hanem a kórházban töltötte Isabella Maria nevű lányával. A 3 éves gyereket péntek óta az Edwards-szindróma elnevezésű genetikai rendellenesség hatásai miatt kezelik, de hamarosan ki fogják engedni. A Santorum család problémájára való tekintettel a Romney-kampány hétfőn visszahívta a volt pennsylvaniai szenátorral foglalkozó egyik negatív reklámfilmjét. A CNN nem hivatalos összesítése szerint Romney jelenleg 659, Santorum 275, Gingrich 140, Ron Paul pedig 71 küldött támogatására számíthat a republikánusok országos konvencióján. A jelöltség elnyeréséhez 1144 szavazatra lesz szükség.