A magyarok megúszták a véres támadást

A magyarok megúszták a véres támadást

afgán támadásSem magyar állampolgárokat, sem magyar érdekeltségeket nem érintett az a fegyveres támadás Kabulban, amely vasárnap történt az afgán fővárosban. A Honvédelmi Minisztérium pedig azt közölte, a Kabulban tartózkodó magyar katonákat sem érte támadás.

Kaleta Gábor, a Külügyminisztérium sajtófőnöke az MTI-nek elmondta, hogy Peimli Károly, Magyarország kabuli nagykövete megerősítette a támadás hírét, amely egyebek közt a diplomáciai negyedet, továbbá szállodákat is ért.  A sajtófőnök tájékoztatása szerint magyar érdekeltséget nem ért támadás, a magyar nagykövetség munkatársainak testi épsége nincs veszélyben, továbbá a Külügyminisztériumnak nincs tudomása arról, hogy magyarok megsérültek volna. Külképviseleti és hírügynökségi jelentések szerint 2012. április 15-én, vasárnap a kabuli kormányzattal szemben álló tálib csoportok összehangolt támadást indítottak Kabulban és Afganisztán több tartományában nyugati érdekeltségek ellen – áll a Külügyminisztérium MTI-hez eljuttatott közleményében.

A közlemény szerint a külképviselet dolgozói biztonságos helyen tartózkodnak, a helyi szövetséges biztonsági erőkkel állandó kapcsolatban vannak, a Külügyminisztériumot folyamatosan tájékoztatják a fejleményekről. A magyar tartományi újjáépítési csoport (PRT) Pol-e-Kumriban szintén biztonságban van, támadásra abban a tartományban mindezidáig nem került sor. Magyarország több száz fős katonai és polgári erőt állomásoztat Afganisztánban, akiknek a feladata a béke és a biztonság erősítése, valamint a több évtizedes fegyveres konfliktus sújtotta ország újjáépítése.
 
A közlemény hangsúlyozza, hogy Magyarország a leghatározottabban elítéli az erőszakos cselekményeket, amelyeket semmiféle indok nem igazolhat. A Honvédelmi Minisztérium (HM) tájékoztatása szerint Kabulban összesen 66 magyar katona teljesít szolgálatot, őket nem érte támadás, mindannyian biztonságban vannak. Kabulban a helikopteres kiképző csoport létszáma 12 fő, a logisztikai mentor csoporté 16 fő, harmincnyolcan pedig egyéni törzsbeosztásban szolgálnak az ISAF, a helyi biztonsági erők parancsnokságán – mondta el Farkas Anikó, a HM sajtófőnöke az MTI-nek.

Kapcsolódó cikkek