Obama békét akar Szudánban

Obama békét akar Szudánban

Szudánnak üzentBarack Obama amerikai elnök a harcok beszüntetésére és közvetlen tárgyalásokra szólította fel helyi idő szerint pénteken Szudánt és Dél-Szudánt.

“Tudjuk, minek kell történnie: a szudáni kormánynak be kell szüntetnie a katonai műveleteit, így a légitámadásokat is” – jelentette ki az amerikai elnök a két szomszédos ország vezetőihez intézett videoüzenetében. “A dél-szudáni kormánynak pedig fel kell hagynia a Szudán területén működő fegyveres csoportok támogatásával és a határon túli katonai akciókkal” – tette hozzá Obama a külügyminisztérium jóvoltából közzétett üzenetben.

“Szudán és Dél-Szudán elnökének vennie kell a bátorságot, hogy visszatérjen a tárgyalóasztalhoz és békésen oldja meg ezeket problémákat” – jelentette ki az amerikai elnök. A felhívást egy nappal azután tették közzé, hogy Szudán bejelentette: “erővel” visszafoglalta a stratégiai fontosságú, vitatott hovatartozású kőolajban gazdag Heglig körzetet, Dél-Szudán pedig tudatta: a nemzetközi közösség nyomására önkéntes és fokozatos visszavonulást hajt végre. Hegliget április 10-én foglalták el a dél-szudáni erők, amit heves harcok és dél-szudáni területek elleni szudáni légitámadások követtek. A történtek egy újabb nyílt konfliktus veszélyét sejtették, aminek következtében a nemzetközi közösség ismételten önmérsékletre szólította fel a feleket.