Egységben az erő?

Egységben az erő?

"Menjünk keletre!" - hirdeti a Putyin-figura pólójaKínai-orosz közös haditengerészeti gyakorlat kezdődött vasárnap a Sárga-tengeren. Ezt jelentette a kínai állami média.

A hadgyakorlat megkezdését Leonyid Szuhanov ellentengernagy, az orosz haditengerészet helyettes parancsnoka jelentette be hivatalosan. A gyakorlatot április 27-ig tartják a Sárga-tengeren, a kelet-kínai Santung (Shandong) tartomány tengerparti Csingtao (Qingdao) városa közelében. A kínai védelmi minisztérium korábbi tájékoztatása szerint a résztvevők a közös tengerészeti légvédelemre, a tengeralattjárók elleni harcra, a tengeri kutatásokra és mentésre, valamint az eltérített hajók mentésére fognak összpontosítani. A kínai haditengerészet 15 vízfelszíni hajóval vesz részt a gyakorlaton, köztük rombolókkal, fregattokkal, ellátó és kórházhajókkal, továbbá két tengeralattjáróval. Orosz részről a Csendes-óceáni flotta négy hadihajója és három ellátó hajója vesz részt a gyakorlaton, élén a Varjag rakétacirkálóval.

Ugyancsak bevetnek repülőgépeket és különleges egységeket, amelyek bekapcsolódnak a tengeri és terrorelhárítási gyakorló akciókba. Kína és Oroszország 2005 óta több közös hadgyakorlatot tartott a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SESZ) keretében.