Új képzés Szabadkán

Új képzés Szabadkán

Újvidéki Egyetem Természettudományi KarMérnök informatika szakirányú mérnöktanár mesterképzést indít szeptemberben az Óbudai Egyetem az Újvidéki Egyetem szabadkai magyar tannyelvű tanítóképző karán.

A szabadkai kihelyezett képzést a tervek szerint levelező tagozaton, 20 fővel indítanák. Az órákat az Óbudai Egyetem és a tanítóképző kar oktatói tartják. A mesterszak nappali és levelező tagozatán a képzési idő egyaránt négy félév, az oklevél megszerzéséhez 120 kreditet kell teljesíteni. A képzés során a hallgatóknak féléves nevelési-oktatási gyakorlatot kell teljesíteniük. A képzést a pótfelvételi időszakában, augusztus elején hirdetik meg, és arra minden informatikai mérnöki alap- vagy korábbi főiskolai végzettséggel lehet jelentkezni. Az egyetem közleményében kitért arra is, hogy a képzést a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság február 24-én akkreditálta. Az Óbudai Egyetem a műszaki, az informatikai, a gazdaságtudományok és a pedagógusképzés területén alap- és mesterképzést, szakirányú továbbképzést, valamint felsőfokú szakképzést folytat nappali, esti és levelező tagozaton, és távoktatás formájában. Az intézmény fővárosi és székesfehérvári oktatási helyszínein öt karon, két oktatási központban tizenkétezer hallgatót képeznek.

Az Újvidéki Egyetem szabadkai kara a pedagógusképzés 230 éves hagyományait átörökítve alakult újjá az intézmény 14. karaként, 2006 októberében. A kar pillanatnyilag a vajdasági magyarság egyetlen olyan egyetemi képzési formájaként működik, ahol magyar tannyelvű oktatást folytatnak. A kar alapításakor stratégiai cél volt, hogy az ne csak a tanító- és óvodapedagógus-képzésben, hanem a tanítóképzésben is részt vállaljon, hiszen a vajdasági pedagógusok körében nagy a minősített pedagógusok hiánya.