Hargita volt a legsikeresebb

Hargita volt a legsikeresebb

székelykapuA székelyföldi megyék közül Hargita megye pályázott a legsikeresebben az európai uniós vidékfejlesztési alapokra. Ez derült ki Tánczos Barna romániai mezőgazdasági államtitkár nyilatkozatából.

Az államtitkár szerdán elmondta, Romániának az Európai Unióhoz való csatlakozása óta a Hargita megyei önkormányzatok összesen 71 millió euróért pályáztak sikeresen vidékfejlesztésre, amivel a megye országosan a kilencedik helyet foglalja el, és az élbolyhoz tartozik. Az államtitkár szerint ennek a jó eredménynek egyik fő oka, hogy az önkormányzatok komolyan vették a pályázatok megírását, és hatékonyan együttműködtek a szaktárcával.

A szintén többségben magyarok által lakott Kovászna megye, valamint a 37 százalék magyar lakossággal rendelkező Maros megye gyengébben teljesített. Maros megye a vidékfejlesztési uniós alapokból 55 millió eurót pályázott meg sikeresen, amivel a romániai megyék rangsorában a 20. helyet foglalja el. Ez országos átlagnak megfelelő teljesítményt jelent. Kovászna megye 24 millió euró értékre pályázott sikeresen, amivel a 34. helyen található a megyék rangsorában.

Hargita, Kovászna és Maros megye az úgynevezett központi régióhoz tartozik Romániában, amelyet összesen hat megye alkot. A központi régió a harmadik helyen található a nyolc romániai gazdasági fejlesztési régió között az önkormányzatok által sikeresen megpályázott vidékfejlesztési uniós alapok esetében. Összesen 291 millió eurót pályázott meg sikeresen a székelyföldi megyéket is magába foglaló régió, ami a romániai összérték 13 százalékát jelenti.  A központi régióban Hargita megye áll első helyen a sikeresen megpályázott 71 millió euróval, ami harminc százalékkal több az országos átlagnál.