Kína érdekelt az együttműködésben

Kína érdekelt az együttműködésben

Szijjártó Péter az EstébenKína érdekelt a közép- és kelet-európai országokkal történő fejlesztési együttműködésekben. Így ismertette a varsói Lengyelország-Közép-Európa-Kína Gazdasági Fórumon történteket csütörtökön az M1 Az Este című műsorában a miniszterelnök szóvivője. Szijjártó Péter arra is kitért, hogy a magyar és a szlovák kormányfő megbeszélésén a két ország gázvezetékrendszerének összekötéséről is megállapodtak.

Orbán Viktor magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtöki, varsói tárgyalásán szóba került, hogy vannak érzékeny kérdések a két ország között, de a kormányfők megállapodtak abban, hogy az ilyen ügyekben nem a médián keresztül akarnak üzengetni, hanem minden esetben személyesen beszélnek egymással – felelte arra a kérdésre, hogy miért nem esett szó a kettős állampolgárság ügyéről. A szóvivő, aki konstruktívnak és építő jellegűnek nevezte a megbeszélést, úgy fogalmazott, hogy a racionalitás, a józan ész és a közös sikerek talaján állva a két ország képes lesz közös sikereket elérni. Kiemelte a két miniszterelnök megállapodását, amely szerint minél előbb össze kell kötni a két ország gázvezetékrendszerét. Hozzátette, hogy tovább folytatódik az Ipolyon átívelő hidak építése, miközben Magyarország és Szlovákia közösen épít egy újabb Duna-hidat Komáromnál. Szijjártó Péter, aki úgy fogalmazott, hogy a hidak mindig sikereket jelentenek, leszögezte, ha vannak közös sikerek, akkor ezek oldalvizén a nehezebb kérdések is megoldódhatnak. Kitért arra is, hogy a Kassa-Miskolc közötti közvetlen autópálya kiépítése során Szlovákia 2013-ra tervezi elérni a magyar határt. Hozzátette, Orbán Viktor arra tett ígéretet, hogy Magyarország is úgy felgyorsítja az építkezést, hogy az a lehető leghamarabb odaérjen a határra.     Kína gazdasági erejével és növekedési adataival mindenki tisztában van – mondta a szóvivő, aki egyúttal hangsúlyozta, hogy az ázsiai ország komoly szerepet fog játszani a jövőben az európai gazdaságban. Ven Csia-pao kínai miniszterelnök világossá tette, hogy továbbra is érdekeltek a közép- és kelet-európai országokkal történő fejlesztési együttműködésekben – közölte a szóvivő. Hozzátette, a kínai és a magyar miniszterelnök megbeszélést folytatott arról, hogy Kína hogyan tud hozzájárulni Magyarország gazdasági fejlesztéséhez. Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a kínai kormányfő tavalyi, magyarországi látogatásakor kínai és magyar partnerek több mint másfél tucat szerződést írtak alá. Emellett felhívta a figyelmet, hogy a jövő héten pedig a kínai miniszterelnök-helyettes érkezik Budapestre, akivel hat megállapodást fognak aláírni. Szavai szerint felgyorsítják és elmélyítik azt a típusú gazdasági-pénzügyi együttműködést, amelyről a végleges megállapodást az év második felében, Orbán Viktor kínai látogatása során hozzák tető alá.

A kormány bízik abban, hogy minél hamarabb megkezdődhetnek a tárgyalások az EU-val és az IMF-fel – mondta a szóvivő. Hangsúlyozta, hogy a kabinet megtette a maga javaslatait a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyében és az ezeknek megfelelő törvénytervezeteket be is nyújtották az országgyűlésnek. Szavai szerint a kabinet arra vállalt kötelezettséget, hogy az általa felvetett javaslatokat a törvényhozásban végigviszik és ennek megfelelően módosítják a jegybankról szóló törvényt. Eközben tovább folytatják a konzultációt az Európai Központi Bankkal – tette hozzá. Egyúttal leszögezte, bármilyen kérdés terítékre kerülhet, a magyar félnek mindenben van és lesz is álláspontja. 

A műsorvezető kormányátalakításra vonatkozó kérdésére azt felelte, hogy a kabinetnek vannak olyan tagjai, akikkel a kabinetalakítás során Orbán Viktor úgy egyezett meg, hogy nem a teljes, négy éves ciklusra vállalják a megbízatást. A változások kapcsán neveket nem akart mondani, mert – szavai szerint – ezeket majd a kormányfő jelenti be, ha azok aktuálisak lesznek.