Timosenko lánya az ukránoktól kér segítséget

Timosenko lánya az ukránoktól kér segítséget

Jevgenyija Timosenko édesanyjávalDrámai hangú felhívásban édesanyja támogatására szólította fel az ukránokat a bebörtönzött volt kormányfő, Julija Timosenko lánya.

Az interneten kedden közzétett állásfoglalásban Jevgenyija Timosenko arra kérte honfitársait, hogy ne legyenek közönyösek az anyjával szemben alkalmazott hatósági bánásmód kapcsán. Az egykori ukrán miniszterelnököt az elmúlt évben korrupció, illetve hatalommal való visszaélés vádjával hétéves börtönbüntetésre ítélték, és jelenleg – meglehetősen rossz egészségi állapota ellenére – egy harkivi börtön foglya. Ügyvédje szerint a napokban bántalmazták őt, amikor egy kórházba szállították át, az ukrán illetékesek ezt azonban cáfolták. Timosenko a vele szembeni bánásmód miatt több mint tíz napja napja éhségsztrájkot folytat.

Felhívásában Timosenko lánya aggodalmának adott hangot anyja egyészségi állapota miatt. Utalt arra is, hogy a május elsejei ünnep miatt a hatóságok nem engedélyezték számára Julija Timosenko meglátogatását. “Nem tudjuk, hogy mi történik vele ezekben a napokban” – fogalmazott Jevgenyija Timosenko, hangoztatva, ha Viktor Janukovics államfő így bánik el egy volt kormányfővel, akkor Ukrajnában mindenkit hasonló sors fenyegethet.

Hasonló felhívást tett közzé a bebörtönzött volt miniszterelnök férje is. A csehországi száműzetésben élő Olekszandr Timosenko azzal vádolta Janukovics elnököt, hogy közvetve Julija Timosenko életére tör. “Ennek érdekében kínzásokat, illetve különböző zaklatásokat rendelt el” – állította a férj.

A napokban több nyugati vezető – köztük Angela Merkel német kancellár és José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke – közölte: nem utazik Ukrajnába mindaddig, míg Timosenkót nem bocsátják szabadon, illetve nem teszik lehetővé megbízható orvosi kivizsgálását.