Ügyvivői kormányt nevezhet ki a köztársasági elnök

Ügyvivői kormányt nevezhet ki a köztársasági elnök

Ügyvivői kormányt kell kineveznie a görög államfőnek, ha rövid időn belül nem sikerül megállapodásra jutnia a pártok vezetővel egy új kormány megalakításáról - adta hírül szombaton az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség.

A hírszolgálati iroda beszámolt arról, hogy Evangelosz Venizelosz, a Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) vezetője a nap folyamán hivatalosan is visszaadta az államfőnek kormányalakítási megbízását a görög fővárosban, miután neki sem sikerült kormányalakítási megállapodásra jutnia a legerősebb pártok vezetőivel. Karolosz Papuliasz köztársasági elnöknek az alkotmány biztosította felhatalmazás alapján már csak egy lehetősége maradt, hogy a május 6-i választások eredményei alapján megpróbálja elérni kormány megalakítását. Az elnöki hivatal szombaton bejelentette, hogy Papuliasz vasárnapra magához kérette a kormányalakításra eddig felkért három párt vezetőit, utána pedig külön-külön a többi párt vezetőjével találkozik, hogy megpróbáljon kormányalakítási megállapodást kidolgozni velük. Amennyiben ez nem sikerül, az államfőnek 30 napon belül ki kell írnia az újabb választásokat, és azok megtartásáig ügyvivői kormányt kell kineveznie. 

Görög sajtójelentések szerint a miniszterelnöki tisztséget ellátó Lukasz Papadémosz már pénteken közölte az államfővel, hogy nem javasolja a saját jelölését egy ügyvivői kormány élére.     Az államfő néhány nappal ezelőtt elsőként a május 6-i választásokon győztes konzervatív Új Demokrácia, majd a második helyezett Radikális Baloldal (Sziriza) vezetőjét bízta meg kormányalakítási tárgyalásokkal, azonban egyik politikus sem járt sikerrel, ahogyan pénteken a választásokon harmadik helyezett PASZOK vezetője, Venizelosz sem tudott megállapodni a nagy pártok vezetőivel egy új görög koalíciós kormány megalakításáról.     Venizelosz a kormányalakítási mandátum szombati visszaadásakor Alexisz Cipraszt, a Sziriza vezetőjét azzal vádolta, hogy zátonyra futtatta az új kabinet létrehozását. Venizelosz szerint az Új Demokrácia, a PASZOK és a Demokratikus Baloldal vezetői egyetértenek abban, hogy olyan egységkormányt kell létrehozni az Európa-barát görög politikai erőkből, amely kétéves mandátumot kapna, s feltételül szabnák, hogy az országnak továbbra is az euróövezetben kell maradnia. Venizelosz fontos feltételnek mondta, hogy a Sziriza is részt vegyen egy ilyen kormányban; ezt közölte is Ciprasszal, akitől azonban nem kapott kedvező választ. Venizelosz szerint az államfőnek épp e területre kell összpontosítania erőfeszítéseit a pártok vezetőivel folytatandó tárgyalásokon. Az ITAR-TASZSZ megjegyezte, nagyon kevés az esély arra, hogy Papuliasznak sikerül létrehoznia a kormánykoalíciót, mert a Sziriza már arra számít, hogy új parlamenti választások lesznek, amelyek megnyerésére a pártnak minden esélye megvan.