Ki mellé állnak a vajdasági magyarok?

Ki mellé állnak a vajdasági magyarok?

Boris Tadic és Pásztor IstvánBoris Tadic és Pásztor István, a VMSZ elnöke, jó a viszonyukA Vajdasági Magyar Szövetség még nem határozott arról, kit támogat a szerbiai elnökválasztás második fordulójában. Erről a párt illetékes szervei a napokban döntenek. Ez derült ki a VajdaságMa című hírportál írásából, amelyben Boris Tadic és Pásztor István találkozójáról számolt be.

Boris Tadic, a Demokrata Párt államfőjelöltje és Pásztor István, a VMSZ elnöke szombat este folytatott megbeszélést a szabadkai Magyar Házban. A mintegy egyórás eszmecserén pártjaik további együttműködésének lehetőségeiről, az Európai Unióhoz való közeledésről, valamint Szerbia, Vajdaság és Szabadka jövőjéről egyeztette álláspontját a két politikus.

A tárgyalás után tartott közös sajtótájékoztatón Tadic elmondta, egyetértettek abban, hogy a két párt közös értékrendet képvisel, hiszen alapelveik szerint a jogrendszerre épülő társadalom az előfeltétele annak, hogy Szerbia, illetve az ország városai fejlődhessenek. A stratégiai célok változatlanok, az utóbbi húsz 20 év során is kiváló volt az együttműködés, és ezt folytatni kívánják – tette hozzá.

Tadic kiemelte, nem kíván beleavatkozni a Vajdasági Magyar Szövetségnek az elnökválasztás további menetével kapcsolatos döntésébe, hiszen arról a párt illetékesei határoznak majd. Pásztor István ugyanakkor utalt korábbi kijelentésére, miszerint nem támogatja a Szerb Haladó Párt elnökjelöltjét, Tomislav Nikolicot.
Az önkormányzati választásokkal kapcsolatos vitákat illetően Tadic rámutatott, hogy a nézeteltéréseket a pártok helyi szervezeteinek kell megoldaniuk. Hozzátette, hogy ő maga fogja ellenőrizni a problémák megoldását célzó lépéseket, s figyel majd arra, hogy azok összhangban legyenek a VMSZ elnökével megállapodott alapelvekkel.
Boris Tadic vajdasági kampánykörútja során ellátogatott Újvidékre, Zentára, Adára és a napot Szabadkán fejezte be. A Szabadka főterén tartott beszédében egyebek között hangsúlyozta, hogy ellenőrizni kell a választásokkal kapcsolatban felmerült szabálytalanságokat. Erre megvannak az illetékes intézmények, de a vitákat nem lehet “az utcán helyrehozni”, “nem lehet zsarolással és összetűzésekkel rendezni”.

A szerb elnökválasztás második fordulóját május 20-án tartják. Tadic ellenfele, Tomislav Nikolic az állítólagos választási csalások miatt utcai tiltakozásra szólította fel támogatóit, de vasárnap úgy döntött, mégsem bojkottálja a második fordulót.