Amerika a pénzügyi konszolidáció mellett

Amerika a pénzügyi konszolidáció mellett

Barack Obama

A G8-csoport vezetői elkötelezettek egy olyan csomag mellett, amelynek egyszerre része a növekedés ösztönzése és a pénzügyi konszolidáció. Ezt mondta szombat reggel Camp Davidben Barack Obama amerikai elnök.

A világ hét iparilag legfejlettebb országát (Egyesült Államok, Kanada, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Olaszország és Japán) és Oroszországot tömörítő G8-csoport péntek este munkavacsorával kezdte meg az idei csúcstalálkozót, amelyen részt vesznek az Európai Unió vezetői is. “Mindannyian abszolút elkötelezettek vagyunk annak biztosítása mellett, hogy a növekedés, a stabilitás és a pénzügyi konszolidáció egyszerre legyen része egy átfogó csomagnak, amelynek az a célja, hogy biztosítsuk polgárainknak a boldogulást, amire mindannyian törekszünk” – jelentette ki Obama. A Nyolcak haladást értek el a gazdaságukat fenyegető két legnagyobb veszély, az euróövezet válsága és a magas olajárak kezelésének kérdésében – jelentette ki szombaton David Cameron brit miniszterelnök, miután Camp Davidben négyszemközt megbeszélést folytatott Obama elnökkel. Cameron szerint még jobban tudatában vannak annak, hogy sürgős cselekvésre van szükség, fel kell lépni a bankok megerősítése és tűzfalak kiépítése érdekében és határozott tervek kellenek a deficitek csökkentésére. A brit kormányfő hangsúlyozta, hogy “erős kormányzatra és erős készenléti tervekre van szükség bármilyen lehetőség esetére.”     Cameron igazad adott Angela Merkel német kancellárnak abban, hogy minden országnak határozott deficitkezelési tervvel kell rendelkeznie. “A növekedés és a gazdasági szigor nem alternatíva” – hangsúlyozta a brit kormányfő. 

“Minden megteszünk, ami csak szükséges az eurózóna stabilitásának szavatolása érdekében” – jelentette ki pénteken, a csúcs megnyitását megelőzően Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke. Francois Hollande francia államfő korábban azt javasolta, hogy uniós alapokból tőkésítsék fel a spanyol bankokat, ami az európai cselekvési terv egyik eleme lehet. A csúcs keretében megtartott találkozókon Barack Obama a kiegyensúlyozott nyilatkozatok ellenére a jelek szerint támogatja a francia elnököt és Mario Monti olasz kormányfőt abban, hogy a fő hangsúlyt a növekedésre kell helyezni. A G8-csúcs határozattervezete szerint “szükségszerű a növekedés és munkahelyek teremtése”. Merkel kancellár, mint arra a legnagyobb német szakszervezettel, az IG Metallal szombaton megkötött, 4,3 százalékos béremelési megállapodás is utal, enyhített valamelyest a gazdasági szigorral kapcsolatos álláspontján. A német inflációs rátát kétszeresen meghaladó fizetésemelés hozzájárulhat a kereslet növeléséhez az euróövezet legerősebb gazdaságában. 

A tanácskozás napirendjén szerepelnek a globális biztonság olyan kérdései is, mint az olaj- és az élelmiszerárak, Afganisztán, Irán és Észak-Korea. A G8-csúcs szombat esti befejeződése után Barack Obama Chicagóba repül, ahol a NATO csúcsértekezletének házigazdája lesz.