"Minden szükségest meg kell tenni a gazdaság élénkítéséért"

"Minden szükségest meg kell tenni a gazdaság élénkítéséért"

G8-ak csúcstalálkozója, Barack ObamaA Nyolcak (G8) vezetői a hét végén megfogadták, hogy "újjáélesztik és megerősítik" országaik gazdaságát.

“A világgazdaság gyógyulása ígéretes jeleket mutat, de jelentős az ellenszél” – írták a 38. G8-as csúcsértekezlet résztvevői – az Egyesült Államok, Kanada, Németország, Franciaország, Nagy-Britannia, Olaszország, Japán, Oroszország állam-, illetve kormányfője és az Európai Bizottság elnöke – közös közleményük gazdasággal foglalkozó részében.

“Ezért elkötelezzük magunkat, hogy minden szükségest megteszünk gazdaságaink erősítésért és élénkítéséért, harcolunk a pénzügyi feszültségek ellen, elismerve, hogy a helyes intézkedések nem egyformák mindnyájunk számára” – olvasható az amerikai elnöki nyaralóhelyen, Camp Davidben rendezett értekezletről kiadott dokumentumban. 2004 óta most először rendeztek G8-as csúcstalálkozót az Egyesült Államokban.

“Üdvözöljük a folytatódó eszmecserét Európában arról, miként kellene (gazdasági) növekedést generálni, miközben fenntartjuk szilárd elkötelezettségünket a költségvetési konszolidáció megvalósítása mellett, amit szerkezeti alapon kell kidolgozni” – írták a résztvevők.

“Egyetértünk, hogy kormányaink tegyenek bizalomnövelő intézkedéseket a javulás ápolására, köztük reformokkal növeljék a termelékenységet, a növekedést és a keresletet, mégpedig fenntartható, hiteles és nem inflációs makrogazdasági keretben”. “Gazdaságaink termelékenysége és növekedési képessége erősítése végett támogatjuk a szerkezeti reformokat és a megfelelő beruházásokat az oktatásba és a modern infrastruktúrába. A beruházási kezdeményezéseket széles skálájú mechanizmussal lehet finanszírozni, beleértve a magánszektor hitelellátását. Elkötelezettek vagyunk a józan pénzügyi intézkedések mellett, ilyenekkel kell erősebb rendszereket kiépíteni idővel, de közben nem szabad megfojtani a hitelezés rövid távú növekedését” – vélték a Nyolcak.

A befektetők bizalmának növelése végett külön is megemlítették Görögországot: “Megerősítjük érdekünket az iránt, hogy Görögország az euróövezetben maradjon, miközben teljesíti kötelezettségeit”.