Véget kell vetni az illegitim, gyilkos szíriai rezsimnek!

Véget kell vetni az illegitim, gyilkos szíriai rezsimnek!

Hillary ClintonA washingtoni Fehér Ház "elszörnyedt" a pénteki szíriai mészárlás láttán. Ezt a mondta a nemzetbiztonsági tanács szóvivője. Az amerikai külügyminiszter már közölte is, véget kell vetni Bassár el-Aszad szíriai elnök "gyilkos kormányzásának".

Erin Pelton nemzetbiztonsági szóvivő szavai szerint ami történt, “egy illegitim rezsim aljas végakarata”. A Fehér Ház közölte, az Aszad-féle szíriai rezsimnek “elmondhatatlan, embertelen brutalitás” a válasza a békés politikai tiltakozásra. Hillary Clinton külügyminiszter közölte, az Egyesült Államok azon lesz, hogy szövetségeseivel együtt növelje az Aszadra és “cimboráira” nehezedő nyomást, mert, mint fogalmazott, “véget kell vetni a gyilkolásra és félelemre épülő kormányzásuknak”.

Előzőleg a brit, a francia és a német külügyminiszter, az ENSZ főtitkára és az Arab Liga főtitkára egyaránt rendkívül élesen elítélte a Szíria középső részén, Homsz kormányzóságban, Húla város környéki falvak ellen pénteken végrehajtott tüzérségi támadást. A reguláris szíriai haderő aknagránátokkal és rakétákkal lőtt lakóházakat. A támadásban az ENSZ közlése szerint 32, tíz éven aluli gyerek és több mint 60 civil vesztette életét. A vérbe fagyott holttestekről készült amatőr videofelvételeket feltöltötték a YouTube fájlmegosztó portálra. Szíriában 15 hónapja tömegmegmozdulásokon követelik Bassár el-Aszad távozását. A karhatalom sok helyen vérbe fojtotta a rendszerellenes tüntetéseket. Az ENSZ becslése szerint több mint tízezren vesztették életüket az arab országban a tiltakozások kirobbanása óta.