Nagy harc lesz a végső, Mitt Romney sikere

Nagy harc lesz a végső, Mitt Romney sikere

Mitt Romney Mitt Romney a várakozásoknak megfelelően Texasban is megnyerte a kedden tartott republikánus előválasztást, és összegyűjtötte a hivatalos elnökjelöltséghez szükséges delegátusi voksokat. Barack Obama amerikai elnök szerdán telefonon gratulált kihívójának.

A szavazatok számlálása még javában tartott, de az amerikai média már győztesnek kiáltotta ki a volt massachusettsi kormányzót, aki előzetes eredmények szerint nagy fölénnyel, a voksok közel 75 százalékával nyerte meg a texasi előválasztást. A hivatalos elnökjelöltség elnyeréséhez 1144 delegátus voksa szükséges, és Romney már átlépte ezt a küszöböt, vagyis Barack Obama hivatalban lévő elnök hivatalos kihívója lesz a republikánus párt részéről.

A republikánusok előválasztási versenye gyakorlatilag már április elején eldőlt a 65 éves milliomos javára, amikor is kilépett az előválasztási harcból legfőbb riválisa, Rick Santorum. Romney-nak már csak egyetlen vetélytársa maradt, a tőle reménytelenül lemaradt Ron Paul texasi képviselő személyében. Ő azonban pénzhiány miatt már nem kampányol, s egyik államban sem kapott annyi szavazatot, hogy bővíthette volna a rá szavazó küldöttek számát a republikánusok országos konvencióján. Még hat államban, Kaliforniában, New Jersey-ben, Montanában, Új-Mexikóban, Dél-Dakotában és Utah-ban tartanak előválasztást, a Republikánus Párt mindent eldöntő országos konvenciója pedig augusztusban lesz a floridai Tampában.
Az elnökválasztást november 6-án rendezik meg. A felmérések szerint szoros küzdelem várható Obama és Romney között.

Az amerikai államfő szerdán telefonon gratulált kihívójának, és sok sikert kívánt neki és családjának a Fehér Házért folytatott harc részeként soron következő választási kampányhoz. Obama és Romney találkoztak már korábban, de az elnök elmondása szerint nincsenek barátságban. A republikánus elnökjelölt egyik névtelenül nyilatkozó bizalmasa mindenesetre “szívélyesnek” nevezte az Obama és Romney közötti telefonbeszélgetést.