Örökre börtönbe zárták Mubarakot – Őrjöng Egyiptom

Örökre börtönbe zárták Mubarakot – Őrjöng Egyiptom

Hoszni Mubarak csöndben, napszemüvegben hallgatta végig az ítélelétÉletfogytiglani börtönre ítélték szombaton Hoszni Mubarak volt egyiptomi elnököt. A sok embernél enyhének tartott ítélet heves tiltakozást váltott ki Egyiptom nagyvárosaiban. A kairói Tahrír térre estére tömegtüntetést hirdettek meg.

Az eljáró kairói büntetőbíróság az ügy tíz hónapig tartó tárgyalása végén életfogytiglani börtönbüntetésre ítélte az exelnököt és volt belügyminiszterét, Habíb el-Adlit, amiért a Mubarak hatalmát megdöntő tavaly februári megmozdulások idején a karhatalom csaknem 900 békés tüntetőt ölt meg. A biztonsági szolgálat hat magas rangú tisztségviselőjét, akik a vád szerint nem vették őrizetbe a gyilkosságok elkövetőit, felmentették, a bizonyítékok nem kellő megalapozottságára hivatkozva. Egyúttal Mubarakot és két fiát, Alaát és Gamált felmentették a korrupció vádja alól. A két fiú azonban vizsgálati fogságban maradt egy másik ügy miatt.

Az ítélet kihirdetése után nem sokkal Mubarak válságos állapotba került azon a helikopteren, amellyel a kairói Tora börtön kórházába szállították – mondták el nevük elhallgatását kérő biztonsági illetékesek. Az állami média jelentései szerint a 84 éves exelnöknek szívrohama volt, ezt a hírt azonban nem erősítették meg. Az illetékesek szerint a leszállás után Mubarak nem volt hajlandó elhagyni a helikoptert, és kiabálva tiltakozott amiatt, hogy 2011. áprilisi őrizetbe vétele óta először egy börtönkórházba vitték. Az exelnök, aki a tárgyalások tavaly augusztus 3-i kezdetéig kedvenc vörös-tengeri üdülőhelye, Sarm-es-Sejk kórházában tartózkodott, most azt követelte, hogy vigyék vissza abba a Kairó keleti szélén lévő katonai kórházba, ahol a per idején ápolták. Végül Mubarak több mint két óra után hagyta el a gépet. 

Az országot 30 éven át vaskézzel irányító vezető a beszámolók szerint a vádlottak számára kialakított fémketrecben rezzenéstelen arccal, megszokott sötét szemüvegében hallgatta végig, ahogy Ahmed Refát bíró felolvasta ítéletét. Két fia idegesnek látszott ugyan, de ők sem reagáltak sem apjuk elítélésére, sem saját felmentésükre. Mubarakot bűnrészesnek mondták ki abban, hogy a 18 napig tartó tavalyi felkelés idején mintegy 900 tüntetőt ölt meg a tiltakozások elfojtására kivezényelt karhatalom. Refát bíró kemény hangú nyilatkozattal vezette be az ítélethirdetést, mély szimpátiáját fejezve ki a felkelés iránt.  

“Az emberek mindannyian megkönnyebbülve sóhajtottak fel az után a rémálom után, amely – a szokásostól eltérően – nem egy éjszakán át tartott, hanem majdnem 30 fekete, fekete, fekete évig, amelyek sötétsége egy téli éjszakához volt hasonlatos” – mondta  a bíró. Az ítélet kihirdetése után azonban az áldozatok jogi képviselői azonnal hevesen tiltakozni kezdtek, mivel halálbüntetést akartak Mubarakra. “Az emberek a bírák leváltását követelik” – skandálták a teremben. Egyesek közülük transzparenst emeltek a magasba, amelyen az állt: “Isten ítélete a kivégzés”. Refát bíró egyébként bírálta a vádiratot, amiért az híján volt a szilárd, kézzelfogható bizonyítékoknak. Azt mondta, semmi olyat nem terjesztettek a bíróság elé, ami bizonyítaná, hogy a tüntetőket a rendőrség ölte meg, mivel azokat, akik meghúzták a ravaszt, nem vették őrizetbe – tette hozzá -, a rendőrség egyik vezetőjét sem ítélhette el a tüntetők megölésében való bűnrészességért. A vád képviselői maguk is arra panaszkodtak a tárgyalásokon, hogy nem kaptak segítséget a belügyminisztériumtól, sőt bizonyos esetekben akadályozták őket a munkájukban. A bíróság épülete előtt összegyűltek, az ítéletek elhangzása után először ünneplésbe kezdtek.

tüntet az egyiptomi nép

tüntetnek az egyiptomiak, sokan Mubarak halálát követelik

Egyesek Istennek hálálkodva térdre estek, mások táncra perdültek, sőt tűzijáték-petárdákat is fellőttek. Hamarosan azonban az elkeseredés lett úrrá a tömegen, amelynek soraiban többen is a tavaly megölt tüntetők fényképeit tartották a magasba. A tiltakozók összecsaptak a bíróság épületét védő rohamrendőrökkel, egyesek kövekkel dobálták meg a rendőröket, akik üldözőbe vették őket. Az incidensben legalább húszan megsérültek. Az egyiptomi televízión egyenesben közvetített ítélethirdetés után ezrek özönlöttek ki az ország nagyvárosainak utcáira, hogy tiltakozzanak a szerintük túlságosan enyhe ítéletek ellen. A kairói Tahrír téren, amely a Mubarak hatalmát tavaly február 11-én megdöntő felkelés központja volt, a tüntetők egy része az exelnök kivégzését követelte, mások attól tartottak, hogy az ítélet a vád gyengeségéről tanúskodik, s az ország egykori autokrata vezetője a fellebbezéssel kicsúszhat majd a bírák keze közül. 

Tüntetés kezdődött Alexandriában és Szuezben is. Mubarak ítélete – tíz hónapig tartó eljárás után – alig két héttel az ország első szabad elnökválasztásának június 16-17-i döntő fordulója előtt született meg. 

A még versenyben lévő két jelölt egyike, Ahmed Safik – a Mubarak-rezsim utolsó miniszterelnöke – Facebook-bejegyzésében nem akarta kommentálni a bíróság döntését. Mindenesetre úgy vélte: az ítélet arról tanúskodik, hogy “senki sem mentesülhet e felelősségre vonás alól, ha a törvény úgy kívánja”, s hogy a letűnt rezsimet már senki sem állíthatja vissza. Riválisa, a Mubarak idején illegalitásba kényszerített Muzulmán Testvériség jelöltje, Mohamed Morszi ezzel szemben sokkolónak nevezte az ítéletet, megtorlással fenyegetett, és a per újratárgyalását követelte. “Mártírjaink vére nem hullhat hiába. Azon leszünk, hogy … újratárgyaljuk azoknak az ügyét, akik a nemzet ellen bűnt követtek el” – mondta Morszi szóvivője

Kapcsolódó cikkek