Állítsátok meg a gyermekek kizsákmányolását!

Állítsátok meg a gyermekek kizsákmányolását!

gyermekmunkaLatin-Amerika több nagyvárosában is felvonulások zajlottak a gyermekmunka elleni világnapon helyi idő szerint kedden. A gyermekmunkától különösen sújtott térségben 15 millió, világszerte pedig 215 millió kiskorú kényszerül munkára a túlélésért a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet adatai szerint.

Mexikóban a legfrissebb, 2009-ből származó számok arról tanúskodnak, hogy hárommillió gyerek dolgozik, beleértve az olyan gyerekeket, akik szülői támogatással teszik ezt. A szövetségi törvényhozásban elfogadásra vár egy munkajogi reform, amely megtiltaná a 14 év alattiak foglalkoztatását, valamint azon 16 évnél fiatalabbak dolgoztatását, akik nem végezték el elemi tanulmányaikat. Kolumbiában az 5 és 17 év közötti gyerekek közül legkevesebb 1,7 millió dolgozik. A gyermekmunka elleni tiltakozásul számos felvonulást tartottak és kampányok indultak a kiskorúak dolgoztatásának felszámolására. A bogotái kormány mindazonáltal csak 2011-ben indított útjára kezdeményezéseket a gyermekmunka felszámolására a bányákban. Hasonló a helyzet Peruban is, ott szintén 1,7 millió gyerek dolgozik – pásztorként vagy épp kocsimosóként 2011-es népszámlálási adatok szerint. Peruban mutatkozott némi javulás, 2007 óta 4,3 százalékkal csökkent a munkára kényszerülő gyerekek száma.

Brazília 1,4 millió gyerekmunkást számlál a szegénység miatt – világított rá friss jelentésében a gyermekmunka megelőzését és eltörlését szorgalmazó országos fórum, az FNPeti. A szervezet és az ILO kedden bejelentette, kampányt indít a gyakorlat “határozott” visszaszorítására, aminek része, hogy segítsék a gyerekek beilleszkedését az oktatási rendszerbe.

Guatemalában a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet szerint több mint egymillió gyerek dolgozik, 300 ezret pedig otthonukban dolgoztatnak. A közép-amerikai országban 1997 és 2005 között 7,9 százalékról 23 százalékra nőtt a gyermekmunka aránya.
Argentínában – noha törvény tiltja a 16 évnél fiatalabbak mindennemű foglalkoztatását – az 5 és 17 év közöttiek 17,6 százaléka végez valamiféle munkát, Bolíviában nyolcszázötvenezerre tehető a számuk. Nicaraguában maguk a gyerekek vonultak utcára a gyerekmunka ellen tiltakozva, és követelték, hogy pihenhessenek többet és tanulhassanak. Az ország fővárosában, Manaugában a munkára kényszerülő gyerekek javarésze a piacokon dolgozik, számuk a 2400-hoz közelít.

Magas – 14,3 százalékos – a gyermekmunka aránya Hondurasban is, Ecuadorban viszont 2011-re sikerült hat százalékra csökkenteni a korábbi 17-ről. Salvadorban 177.000, a Dominikai Köztársaságban 305 ezer gyerek dolgozik a túlélésért. Uruguayban hivatalos adatok szerint 9,9 százaléka dolgozik a gyerekeknek, a valóságban azonban 30 százalék is lehet ez a szám. Chilét a gyermekmunka mérésének elmulasztása miatt érték bírálatok, a legutóbbi – 2003-ból való – adatok szerint kétszázezer gyerek dolgozott az országban.

Kapcsolódó cikkek