Hogyan lehet kakaóval megmenteni a Földet?

Hogyan lehet kakaóval megmenteni a Földet?

kakaóÍzletes ellenszernek bizonyult az Amazonas vidéki erdőirtás ellen az a csokoládégyár, amely az észak-brazíliai Para szövetségi állambeli Medicilandia község közelében vezető Transzamazóniai autóút mellett működik.

“Évtizedeken át Transzamazóniai út a környezet elleni bűncselekmények szinonimája volt. Az a kép alakult ki róla, hogy tönkreteszi az Amazonas vidékét. Ezzel a kezdeményezéssel – a helyi termékeket feldolgozó gyár létrehozásával – szeretnénk javítani ezen” – mondta el Ademir Venturim, a csokoládégyárat működtető, negyven kistermelőt tömörítő szövetkezet elnöke. Az amazóniai termékek előtérbe helyezésével, munkahelyek és jövedelmek termelésével a Rio+20-on szorgalmazott gazdasági, szociális és környezetvédelmi fejlődést népszerűsítik.

Az ENSZ Rio+20 konferenciája környezetvédőbb és szociálisabb világgazdaságot kíván meghatározni, amelyben szerepel a mostanáig 80 százalékban érintetlen amazóniai természeti erőforrások védelme és helyreállítása is.

csokoládé

Para az egyik szövetségi állam, amelyben az erdőirtás a legnagyobb mértékű volt a mezőgazdasági termelés bővítése és a fakitermelés miatt. A csokoládégyár a térség kis boltjaiban kezdte termékeit forgalmazni, a vártnál is nagyobb sikerrel. A térség másik népszerű terméke a biokakaó, amelyet kétszeres áron adnak el a világpiacon. Egy huszonhárom családból álló szövetkezet például az osztrák Zotter cégnek szállít.

Para egyike a legnagyobb kakaótermesztő államoknak. A kakaóültetvények a cukornádültetvényeket váltották fel. Azelőtt erdőt irtottak az ültetvények telepítéséhez, most inkább erdősítenek. “A kakaónak árnyékra van szüksége, és ma más, őshonos amazóniai fákkal, akáccal, brazíliai feketedióval vagy ipével (vasfa) felváltva telepítik” – mondta el Joao Batista, egy családi gazdálkodást támogató civil szervezet munkatársa. Brazília nemrégiben jelentette be, hogy 2011-ben történelme során a legalacsonyabb volt az erdőirtás aránya: 6418 négyzetkilométer, a 2004-es huszonhétezer négyzetkilométeres csúcs után.