Tiszteletreméltó lett a vajdasági magyar nővér

Tiszteletreméltó lett a vajdasági magyar nővér

Bogner Mária MargitA fiatalon elhunyt Bogner Mária MargitXVI. Benedek pápa számos dekrétum között engedélyezte annak a kihirdetését, amely elismeri Bogner Mária Margit vizitációs nővér hősies erényeit.

A nővért ettől fogva a “tiszteletreméltó” jelző illeti meg. A hősies erények elismerése az előfeltétele az illető boldoggá avatásának. A vatikáni szentté avatási ügyek kongregációja június 19-én ült össze, hogy megállapítsa: Bogner Mária Margit az erényeket hősi fokon gyakorolta. A katolikus egyházfő a vatikáni rádió jelentése szerint csütörtökön 22 új boldogra vonatkozó dekrétumot hagyott jóvá, köztük a magyar vizitációs nővérét is.

A szerzetesnő a vajdasági Melencén született 1905-ben, 1933-ban halt meg Érden. Bogner Mária Margitról halálának évfordulóján, május közepén püspöki misével emlékeztek meg a magyar Kis Szent Terézként is emlegetett vizitációs nővér életútjáról az Érd-Óvárosi Plébániatemplomban. Bogner Mária Margit a vizitációs rend első magyarországi rendházában elsőként tett fogadalmat 1932-ben. Nem sokkal ezután támadta meg tüdejét a betegség, és alig egy évvel később elhunyt. Sírja ma is zarándokhely az érd-óvárosi Szent Mihály-templom kertjében.