"A lassú döntéshozatal miatt támadható az euróövezet"

"A lassú döntéshozatal miatt támadható az euróövezet"

Nem működik megfelelően az európai tőkepiac az euróövezet lassú és bonyolult döntéshozatali mechanizmusa miatt, és ez teszi támadhatóvá a gyenge pontokat. Ezt mondta Luis de Guindos spanyol gazdasági miniszter a La Vanguardia napilapnak adott interjúban.

“A tagállamok nem vásárolják egymás kötvényeit a valutaunióban, gyakorlatilag kizárólag olasz befektetők érdeklődnek olasz kötvények iránt” – mutatott rá a miniszter, hozzátéve, hogy “hasonló a helyzet Franciaországban és Spanyolországban is”.

Az euróövezet sokkal jobb pénzügyi fundamentumokkal rendelkezik mint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia vagy Japán, ami Luis de Guindos szerint arra utal, hogy valójában belső problémáról van szó. “A döntéshozatali folyamat az euróövezetben lassú és komplikált. A nemzetközi befektetők ezért tudják megtámadni a gyenge pontokat, jelenleg Olaszországot és Spanyolországot, de később majd másokat is” – mondta.

A lakáspiaci problémák, a bankrendszer nehézségei és a magas adósság ellenére is a spanyol gazdaság képes önmagát finanszírozni és nem lesz szüksége mentőcsomagra – hangsúlyozta Luis de Guindos interjúban. “A (spanyol) fizetőképességgel szemben támasztott kételyek nagy kárt okoznak nekünk és megnehezítik számunkra az adósságszolgálatot. Spanyolország azonban versenyképes ország” – mondta a miniszter. “A gazdaságban van növekedési potenciál” – tette hozzá.