„Komoly elismerést váltott ki Magyarország afganisztáni szerepvállalása”

„Komoly elismerést váltott ki Magyarország afganisztáni szerepvállalása”

Szijjártó PéterSzijjártó PéterAz amerikai külügyminisztérium magyar ügyekkel foglalkozó tisztségviselőivel tárgyalt a háromnapos washingtoni látogatáson tartózkodó Szijjártó Péter. A miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára az MTI-nek pénteken nyilatkozva kiemelte, Magyarország és az Egyesült Államok szövetségesek, és együttműködésük tovább szélesíthető az eddigi eredmények és a közös célok alapján.

Kifejtette, találkozott Marie Yovanovitch és Thomas O. Melia külügyminisztériumi helyettes államtitkárokkal, valamint Tomicah Tillemann-nal, Hillary Clinton amerikai külügyminiszter főtanácsadójával. Tárgyalásaikon megállapították, hogy az új magyar külpolitikában és az Egyesült Államok törekvéseiben több közös cél van, amelyek így erősítik egymást.

Ezek között említette az ázsiai szerepvállalást. Mint mondta, Magyarország a keleti nyitás politikájának keretében stratégiai együttműködés kialakítására törekszik Kínával, és az Egyesült Államok új külpolitikai stratégiájában is a korábbinál nagyobb hangsúlyt kap Ázsia. Lényeges téma volt az energiaellátás diverzifikálása, hiszen – emlékeztetett – Magyarország meg akarja szüntetni az “egyoldalú energiafüggőségét”, és ezért együttműködik Azerbajdzsánnal, Grúziával és Romániával, hogy azeri gázt juttathassanak el Európába. Hozzátette, az energiafüggőség felszámolása az Egyesült Államoknak is érdeke.

Beszéltek a Nyugat-Balkán stabilitásának fontosságáról, és arról is, hogy mindkét ország célja, hogy a NATO a világ legerősebb katonai szövetsége maradjon – idézte fel. Megjegyezte, Washingtonban komoly elismerést váltott ki Magyarország afganisztáni szerepvállalása.

Az államtitkár arra is kitért, hogy a kormány elmúlt két évben tett intézkedéseit illetően “amerikai perspektívából talán magyarázatra szorul” az, hogy 2011-ben egy európai uniós tagállamnak új alkotmányra volt szüksége. Szijjártó Péter arról számolt be washingtoni tárgyalófeleinek, hogy Magyarország volt az egyetlen olyan közép-európai állam a posztkommunista országok közül, amely a rendszerváltoztatás után nem tudott új alkotmányt elfogadni.

Szijjártó Péter kedden utazott Washingtonba, az új külügyi államtitkár háromnapos látogatásának az volt a fő célja, hogy bemutassa az ország megújítása során hozott kormányzati döntéseket, tájékoztasson azok eredményeiről és erősítse a szövetségesi együttműködést a két ország között.

Kapcsolódó cikkek