"Profi színésznőnek bizonyult a királynő"

"Profi színésznőnek bizonyult a királynő"

II. ErzsébetII. Erzsébet a megnyitónSzakértők szombati értékelése szerint "profi színésznőként" debütált a 86 esztendős II. Erzsébet királynő, aki a londoni játékok pénteki nyitóünnepségének talán legnagyobb meglepetést kiváltó mozzanatként James Bond társaságában "ejtőernyőzött" be a kelet-londoni Stratford városrészben felépült Olimpiai Stadionba.

A stadion nyolcvanezres közönsége és a több mint háromórás közvetítést világszerte figyelő, óvatos becslések szerint is legalább egymilliárd tévénéző legnagyobb megdöbbenésére a négy és fél perces – az aréna kivetítőin a tévéközvetítéssel egy időben bemutatott – filmjelenetben a legendás 007-es ügynök, vagyis Daniel Craig színész, Bond jelenlegi megszemélyesítője felkeresi az uralkodót a londoni Buckingham-palotában, ahonnan együtt távoznak, beszállnak egy helikopterbe, amely a brit nemzeti lobogó színeiben pompázik, átrepülnek London felett, és ugyancsak nemzeti színű ejtőernyőiket kibontva egymás után “kiugranak” a gépből a stadion felett.

Abban a pillanatban, ahogy “leértek”, az uralkodó valóban megjelent a stadion királyi páholyában, mégpedig pontosan ugyanabban a ruhában, amelyet a filmjelenetben viselt. Mint a szombaton nyilvánosságra hozott, eddig hétpecsétes titokként kezelt részletekből kiderült, egészen a helikopteres jelentig valóban a királynő alakította saját magát a klipben, először szerepet vállalva egy nem dokumentumjellegű filmben.

Danny Boyle filmrendező, a szombat hajnalba nyúló megnyitóünnepség művészeti igazgatója és főrendezője – akinek nevéhez olyan filmsikerek fűződnek, mint az Oscar-díjas Gettómilliomos (Slumdog Millionaire) és a Trainspotting -, már tavaly nyáron felvetette, hogy II. Erzsébet királynőnek szerepet kellene vállalnia a rendezvényben, azon túl is, hogy néhány szóval megnyitja a játékokat. Az udvar igen gyorsan elfogadta az ötletet, ám azt már jóval nehezebb volt összeegyeztetni, hogy a gyémántjubileumára – vagyis a trónra lépésének idei 60. évfordulós ünnepségsorozatára – készülő uralkodó és az újabb Bond-epizódot forgató Craig mikor tud egyszerre időt szakítani a példátlan filmjelenet elkészítésére.

A filmet végül március 27-én forgatták le, 130 fős stábbal, Boyle személyes rendezésében. A forgatás alig három órát vett igénybe. Nicholas Brown, a BBC drámai műsorokért felelős igazgatója elmondta: a királynő “hibátlan teljesítményt nyújtott”, és az első felvétel már tökéletesen sikerült, nem kellett többször felvenni a jelenetet.

Brown szerint az uralkodó “profi színésznői” alakítással debütált a filmszakmában.
A filmben mindenki saját magát alakította. Az a komornyik is valóban az udvar alkalmazottja, aki a palotához hagyományos londoni taxin érkező “James Bondot” bekísérte a királynő dolgozószobájába, és bejelentette az ott naplóját író uralkodónak.

II. Erzsébet királynő, folytatva naplóbejegyzését, néhány másodpercig váratja hű kémjét, aki kissé türelmetlenül, ugyanakkor diszkréten megköszörüli torkát. Az uralkodó ezután felkel íróasztalától, és elmondja egymondatos szövegét – “Good evening, Mr. Bond” -, majd együtt távoznak a palotából, a híres corgi kutyák kíséretében. A filmben feltűnt három corgi – Monty, Willow és Holly – valóban a királynő saját corgifalkájának tagjai, vagyis “ők” is saját magukat alakították.
A szombati ismertetés szerint innentől azonban már kaszkadőrök vették át a szerepet; a királynő nevében Gary Connery ugrott ki a helikopterből – ugyanolyan ruhában, amilyent az uralkodó a filmben és a stadionban is viselt -, Daniel Craig helyett pedig Mark Sutton hajtotta végre az ejtőernyős ugrást.

A két kaszkadőr valójában nem a stadionba érkezett, hanem a közelben, a Stratford metróállomás mellett értek földet. A szombati brit sajtó egyöntetű szóhasználattal “zseniálisnak” nevezte a jelenetet. Mindegyik lap megállapítja, hogy Boyle és a királynő bebizonyította: él még a hagyományos angol humor, amelyre a királyi ház is készséggel “vevő”. Danny Boyle – azzal kapcsolatban, hogy miként sikerült rávennie az idős uralkodót erre a “poénra” – csak annyit mondott szombati nyilatkozatában: a királynő “minden eddiginél nyitottabb volt” az együttműködésre, amikor megkeresték a filmötlettel.

Kapcsolódó cikkek