Koronás fők a versenyben és a szurkolók között

Koronás fők a versenyben és a szurkolók között

olimpiaNagy számban képviselteti magát a brit uralkodócsalád az olimpián: II. Erzsébet királynő ott volt a megnyitón, unokája, Zara Phillips a lovas pályán olimpiai ezüstérmet nyert, a nézőtéren pedig a királyi család számos tagja szurkolt a brit csapatnak.

A fiatal nemzedék, Vilmos és Harry herceg, valamint Vilmos felesége, Kate Middleton egyszerű szurkolóként ült a nézők között. A királynő férje, Fülöp herceg az ökölvívó-arénában nézte csütörtökön a mérkőzéseket, és integetett a csekély számú közönségnek.

Az úszóversenyeken a tömegben ott ült Charlene monacói hercegnő is, az egykori dél-afrikai olimpikon úszónő, férjével, Albert herceggel együtt, aki bob versenyzőként öt olimpián vett részt, hogy lássák Chad le Clos dél-afrikai úszó győzelmét a 200 méteres pillangóúszásban.

Vilmos Sándor holland hercegről és feleségéről, Maxima hercegnőről is készült felvétel a női strandröplabdázók Argentína elleni mérkőzésén. “Régi történelmi hagyomány, amely a Római Birodalom idejében gyökerezik, hogy a királyi elit megmutatja magát a sportversenyeken, és vesz részt az eseményeken” – mondta Martin Polley, a Southamptoni Egyetem olimpiatörténelem-előadója. 

Polley elmondta: az olimpiákon ez a hagyomány az első újkori – 1896-os athéni – játékokig nyúlik vissza, amikor az alapító Pierre de Coubertin az olimpia hírnevét öregbítendő rábírta az arisztokratákat a részvételre. Ez a kapcsolat a XX. században is erős maradt. Jelenleg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság 12 tagja valamelyik királyi család tagja. 

A megnyitón is ott volt a VIP-karzaton számos uralkodócsalád képviselője, közöttük Fülöp belga koronaherceg, Magit dán királynő, Henrik luxemburgi nagyherceg, Abdul Halim, Malajzia királya, Tupooto’a Ulukalala tongai trónörökös és bin Navaf szaúdi herceg.

Zsófia spanyol királyné – aki szintén részt vett a megnyitón – 1960-ban Görögország olimpiai válogatottjának tagjaként vitorlázásban versenyzett. A 31 éves Zara Phillips a brit királyi család második tagja, aki olimpián versenyez, anyja, Anna hercegnő után, aki 1976-ban Montrealban volt az olimpiai csapat tagja, és ő az első, aki érmet is nyert: lovas tusában az ezüstérmes csapat tagja volt.

Az olimpián a vitorlázás és a lovassportok bizonyultak “királyi sportágaknak”. Abdalláh szaúdi herceg is lovasversenyekben vett részt Londonban, akárcsak 2008-ban Pekingben. Az első királyi sarjak az 1900-as párizsi olimpián versenyeztek: a régi svájci hugenotta családból származó Hermann Alexandre de Pourtales gróf arany- és ezüstérmet nyert vitorlázásban a feleségével.

1912-ben Frigyes Károly porosz herceg nyert bronzérmet a díjugrató csapat tagjaként.
Olaf norvég trónörökös, aki 1970-ben került trónra, aranyat nyert 1928-ban Amszterdamban vitorlázásban, fia, Harald – 1991-től V. Harald király – 1964-ben, 1968-ban és 1972-ben versenyzett olimpián szintén vitorlázásban a norvég csapat tagjaként.

Zsófia spanyol királyné fivére, II. Görögországi Konsztantin görög koronahercegként versenyzett 1960-ban Rómában, aranyérmet is nyert. A görög királyság megdöntéséig, 1973-ig volt uralkodó. János Károly spanyol király 1972-ben vitorlásversenyen vett rész, három évvel az előtt, hogy trónra lépett volna, gyermekei, Krisztina infánsnő és Fülöp trónörökös egyaránt spanyol színekben vettek részt olimpiai vitorlásversenyeken.

Haja jordániai hercegnő lovas számokban versenyezett 2000-ben Sydneyben.
A dán Nathalie zu Sayn-Wittgenstein-Berleburg hercegnő 2000-ben Pekingben díjlovaglásban bronzérmes lett, míg Fejszál Alsalan és Abdullah bin Miteb szaúdi hercegek lovassportokban versenyeztek.

Rebecca Hopkins, az ENS pr-ügynökség sportigazgatója szerint az olimpiai részvétel tovább növeli a címere újraaranyozásán munkálkodó brit királyi család növekvő népszerűségét, és kiemelte a fiatal nemzedék ebben játszott szerepét. Az olimpia szervezői és a Buckingham-palota nem kívánta kommentálni a királyi család tagjaival kapcsolatos biztonsági intézkedéseket. Csütörtökön Vlagyimir Putyin orosz elnök érkezett Londonba a cselgáncsversenyekre, és találkozott David Cameron brit kormányfővel.