Szudán és Dél-Szudán megállapodott

Szudán és Dél-Szudán megállapodott

Megállapodott Szudán és Dél-Szudán a kőolajexportért fizetendő tranzitdíjról. Ezt mondta az Afrikai Unió közvetítője szombaton Addisz-Abebában.

Thabo Mbeki volt dél-afrikai elnök közölte, a felek megegyeztek arról is, hogy az olajszállítások felújítását és a többi nyitott kérdést újabb tárgyalásokon tisztázzák. A politikus nem árult el további részleteket a megállapodásról, azt azonban bejelentette, hogy szeptemberben Omar el-Besir szudáni és Salva Kiir dél-szudáni elnök csúcstalálkozót tart, amelyen megvitatják a nyersolajban gazdag Abyei határtérség státusát.

Az afrikai körúton tartózkodó Hillary Clinton amerikai külügyminiszter pénteken Jubában, a Dél-szudáni Köztársaság fővárosában a háborúval fenyegető viszály rendezésére szólította fel a feleket. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa augusztus 2-áig adott határidőt a két országnak a konfliktus rendezésére.
 
Dél-Szudán több évtizedes véres polgárháború után a 2011. januári népszavazás eredményeként tavaly július 9-én kikiáltotta függetlenségét. Az ellentétek azonban nem szűntek meg, részint a Kartúm által Jubától az olajszállításokért követelt tranzitdíj, részint pedig a nyersolajban gazdag határtérség miatt, amelyet mindkét fél magának követel.

Szudán felosztása után Dél-Szudánhoz került a nyersolajkészletek háromnegyede, de rá van utalva az észak-szudáni olajvezetékekre. A tranzitdíjak körüli vita miatt Szudán úgy döntött, hogy amíg szomszédja nem fizet, nem engedi át az olajat területén. Válaszul Dél-Szudán idén januárban leállította az olajtermelést. Ezzel a fiatal állam elveszítette bevételeinek 98 százalékát, és az infláció magasba szökött. A kőolajtermelés leállítása azonban súlyosan érintette az északi szomszédot is. Ráadásul a vitatott határtérség miatt ismételten véres harcok robbantak ki a felek között.

Hillary Clinton pénteken Jubában kijelentette, hogy a két államnak le kell zárnia rendezetlen vitáit, különösen az olajmezők ügyében. Az amerikai külügyminiszter hangsúlyozta, hogy bár Szudán és Dél-Szudán ma már két különálló állam, jövőjük, sorsuk szorosan összefonódik.