Nem kérnek a "háborút dicsőítő" valóságshowkból

Desmond TutuKilenc Nobel-békedíjas, köztük Desmond Tutu visszavonult dél-afrikai érsek szólította fel az NBC televíziót, hogy vegye le műsoráról a Stars Earn Stripes című, nézetük szerint a "háborút és fegyveres erőszakot dicsőítő" valóságshow-t.

“A háborús felkészülés nem szórakoztató, nem is mulattató” – fogalmaztak nyílt levelükben a Nobel-békedíjasok a hétfő este indított valóságshow ellen tiltakozva. Az NBC műsorában ugyanis olyan hírességek, mint Nick Lachey énekes vagy Sarah Palin volt alelnökjelölt férje, Todd egy-egy igazi katonával párban egymás ellen küzdenek szimulált harci feladatokban, amelyek során többek között helikopterről ugranak le vagy nagy hatótávolságú fegyverekből tüzelnek.

A producerek szerint az adás, amelyet a nyugállományú Wesley Clark tábornok vezet, “az amerikai hadseregben szolgáló katonák és katonanők előtt tiszteleg”. A tiltakozók azonban kétségbe vonták, hogy a műsor bárki előtt tisztelegne, szerintük inkább a “háború és a fegyveres erőszak dicsőítésének szégyenletes hagyományát” folytatja. A valódi háborúban “emberek, katonák és civilek halnak meg, ami minden, csak nem mulatságos” – hangsúlyozták, és a program leállítására szólították fel a tévétársaságot.

A 80 esztendős Tutu mellett Jody Williams amerikai politikai aktivista, az észak-írországi Mairead Maguire és Betty Williams, valamint Jose Manuel Ramos-Horta volt kelet-timori elnök, Adolfo Perez Esquivel argentin művész, a guatemalai Rigoberta Menchu Tum, Shirin Ebadi iráni ügyvéd és Óscar Arias Sanchez volt Costa Rica-i elnök írta alá a petíciót.