Jól járhatnak az orosz gyógyszercégek

Jól járhatnak az orosz gyógyszercégek

Az orosz piacon már jelentős súlyt elért magyarországi gyógyszercégeknek kedvezhet, hogy Oroszország csatlakozott a Kereskedelmi Világszervezethez, Moszkvának ugyanis a belépéssel kötelezettséget kellett vállalnia a komoly méreteket öltött gyógyszerhamisítás elleni fellépésre. Ezt írta a Világgazdaság szerdán.

A lapnak Ludvig Zsuzsa, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont Világgazdasági Intézetének tudományos főmunkatársa elmondta azt is, hogy a magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari kivitelt is tovább erősítheti az orosz WTO-csatlakozás. Ugyanakkor ezekben az ágazatokban az alacsonyabb vámtételek egyes termékeknél csak bizonyos kvótaszint alatt érvényesülnek, így a magyar cégeknek kiélezett versenyre kell készülniük más országok exportőreivel a kvótán belüli szállításokért.

Az orosz belépéssel elsősorban a fejlett nyugati országok, így az EU és az Amerikai Egyesült Államok járnak jól, főleg a szolgáltatások exportja révén, amely területen Moszkva jelentős liberalizációra kényszerült, ahogyan a feldolgozóiparban is – írta a lap. Oroszország szerdán nulla órától tagja a WTO-nak, s a csatlakozás napjától kezdi meg az importvámok csökkentését, a végső vámplafon átlagosan 7,8 százalék lesz a tavalyi 10 százalékról. Az agrártermékek esetében 10,8, a feldolgozóipar termékeknél 7,3 százalékra csökken az átlagos vámszint.