Különleges felvételt találtak

Különleges felvételt találtak

orsós magnószalagEgy eddig még sosem hallott, feledésbe merült Martin Luther King-interjút találtak az Egyesült Államokban. Az afroamerikai polgárjogi mozgalom vezető személyiségének szavait orsós magnószalagon rögzítették.

Az eredeti állapotban lévő, szinte érintetlen szalagra Stephon Tull bukkant apja házának padlásszobáján Tennessee államban. Az interjút elhunyt apja készítette 1960-ban egy soha meg nem született önéletrajzi könyvhöz.

A fekete bőrű baptista tiszteletes egyebek között az akkortájt kibontakozó polgárjogi mozgalomról és a fekete közösség Afrikához fűződő viszonyáról beszél. Raymond Winbush kutató közlése szerint csupán néhány olyan felvétel létezik, amelyen a Nobel-békedíjas, 1968-ban meggyilkolt politikai aktivista a mozgalom globális kihatását fejtegeti.

A fehérek és feketék között fennálló jogi egyenlőtlenség és a feketékkel szembeni faji megkülönböztetés megszüntetéséért vívott küzdelemről Martin Luther King a magnószalag tanúsága szerint leszögezte, hogy a “történészeknek örökségünk egyik legnagyobb eposzaként kell majd elkönyvelniük ezt a mozgalmat”.
Keya Morgan New York-i gyűjtő elmondta, hogy a felvételt hitelesítették, és értékesítését most szervezik.