Négy országba jut el a Kárpátalja Expressz

Kárpátalja Expresszfotó: Mohai Balázs/MTIAz Osztrák-Magyar Monarchiában épült vasútvonalon négy országot érintve közlekedik, és 12 helyen áll meg az idén harmadik alkalommal közlekedő Kárpátalja Expressz szeptember 7-9-én.

Molnár Béla, a KDNP Közlekedési Szakbizottságának elnöke kiemelte, nemzetpolitikai és vasúttörténeti jelentősége van a Kárpátalja Expressz közlekedésének, hiszen összeköti az ott élő és az anyaországi magyarokat, és lehetőséget teremt a találkozásra, a közös ünneplésre a helyi magyar közösségekkel. Mosóczi László, a MÁV Zrt. nemzetközi kapcsolatok vezérigazgató-helyettese elmondta, támogatják a történelmi szempontból egyedülálló kezdeményezést, bizonyítva ezzel, hogy a vasút képes összekötni az itt élő nemzeteket. 

Molnár Béla emlékeztetett arra, hogy az egykori Magyarország keleti területein megépült vasútvonalak jelenleg több országhatárt szelnek át, a vasúti pályák még mindig járhatók. 2010-ben hatvanhat év után járhatott ismét magyar személyszállító vonat, a Kárpátalja Expressz normál nyomtávú vonalon Kárpátalján, akkor három országot – Magyarországot, Ukrajnát és  Romániát – érintve, most ez kiegészült tavaly Szlovákiával.   

Kárpátalja Expressz

fotó: Mohai Balázs/MTI

Az idei járat programjáról szólva Molnár Béla kiemelte, hogy több helyen is rövid ünnepség lesz; szeptember 8-án részt vesznek a vonat utasai a Visken zajló Felső-Tisza Vidéki Magyarok Találkozóján, szeptember 9-én Beregszászon emléktáblát avatnak G. Szűcs László tiszteletére, aki a Kárpátalja Expressz indítását küldetésének tekintette. A szállást a falusi turizmus keretében oldják meg. Szigeti András, a MÁV Nosztalgia Kft. értékesítési vezetője elmondta: céljuk, hogy az idén harmadik alkalommal indított élményvonat szerelvényeivel minél több helyre jussanak el az utasok. 

Az Info13 Közhasznú Egyesület, a MÁV Nosztalgia Kft. és a MÁV-Start Zrt. közreműködésével induló különvonat a Budapest, Debrecen-Nyírábrány-Érmihályfalva-Szatmárnémeti-Halmi-Nevetlenfalu-Nagyszőlős-Visk-Nagyszőlős-Beregszász-Csap-Ágcsernyő-Perbenyik-Kisújhely-Sárospatak-Miskolc-Budapest útvonalon közlekedik majd. A nosztalgiaszerelvényeket és az étkezőkocsit a MÁV Zrt. tulajdonában lévő, magyar címerrel díszített 017-es számú NOHAB dízelmozdony vontatja – közölték a szervezők.

Kapcsolódó cikkek