Angelina Jolie a szíriai menekülteknél

Angelina Jolie a szíriai menekülteknél

Angelina Jolie egy menekült kislánnyal beszélget, fotó: euronews.comA Szíriával határos országokba szervezett körútjának újabb állomásaként Irakba látogatott Angelina Jolie színésznő, az ENSZ Menekültügyi Hivatalának jószolgálati nagykövete, hogy szíriai menekültekkel találkozzon.

Az Oscar-díjas filmcsillag iraki vezetőkkel is egyeztet kétnapos látogatásán. Szombaton fogadta őt Hosjar Zebari külügyminiszter. A világsajtó kiemelte, hogy Jolie látogatása azon ritka alkalmak egyike, amikor hollywoodi csillag utazik Irakba. A színésznő és a külügyminiszter találkozójáról fotó készült, Jolie azonban nem adott interjút Bagdadban.

Az immár másfél éve tartó szíriai polgárháború elől több mint ötvenezren menekültek Irakba, a híresség sürgette a bagdadi vezetést, hogy tegyen meg mindent a menekültek ellátásának biztosítására. A külügyminiszter közleményében rávilágított, a menekültek közül huszonegyezren vannak az ország nyugati részén Anbar és Dohuk tartományokban, míg további harmincegyezer olyan iraki, akik évekkel ezelőtt vallási okokból hagyták el Irakot, s mentek Szíriába, de most visszatértek a vérengzés miatt. Angelina Jolie előzőleg már ellátogatott Jordániába és Törökországba, iraki útja részeként pedig vasárnap a kurd terület fővárosába, Irbilbe megy.