Busás kártérítést kap a "popcorntüdős" beteg

Busás kártérítést kap a "popcorntüdős" beteg

popcornCsaknem 7,2 millió dolláros kártérítés ítélt meg egy amerikai szövetségi bíróság esküdtszéke annak a férfinak, akinél "popcorntüdőnek" nevezett betegség fejlődött ki a pattogatott kukorica mértéktelen fogyasztásakor.

Az esküdtszék egyetértett az 59 éves Wayne Watson állításával, hogy a pattogatott kukoricát gyártó cég, illetve a terméket értékesítő üzletlánc gondatlanul járt el, amikor a termék csomagolásán nem tüntette fel, hogy a vajas ízesítésű kukoricában alkalmazott aroma veszélyes az egészségre.

A bronchiolitis obliterans, a “popcorntüdőként” ismertté vált betegség rendkívüli ritka és nem gyógyítható. A pattogatott kukorica vajas ízesítéséhez használt aroma, a diacetil okozza, ha mikrohullámú sütőben felmelegítve belélegzik a páráját. Sütés közben a párolgó diacetil a légzőszervbe jutva maradandó károsodást okoz. Európában, így Magyarországon is tilos a mesterséges diacetil használata az élelmiszeriparban.

Watson

Wayne Watson és felesége

A “popcortüdős” perek 2004-ben kezdődtek az Egyesült Államokban, de eddig csak a gyártó üzemek dolgozóinak fizettek ki több millió dolláros kártérítéseket a vállalatok. Wayne Watson az első beteg, aki fogyasztóként nyert pert a gyártóval és az értékesítővel szemben. Watson hosszú éveken át, naponta megevett néhány zacskó pattogatott kukoricát. A perben az alperesek ügyvédjei azzal védekeztek, hogy a férfi azért lett beteg, mert éveken át veszélyes vegyszereket használt szőnyegtisztításra.