Ide teszi a pénzt Spanyolország

Ide teszi a pénzt Spanyolország

Spanyolország, euróA spanyol kormány azt fontolja, hogy az Európai Uniótól kapott, legfeljebb 100 milliárd eurós bankmentő csomag egy részét kormányzati célokra használja fel. Ezt írta csütörtökön az El País napilap internetes kiadásában, kormányzati és euróövezeti forrásokra hivatkozva.

Az El País szerint a spanyol bankok pótlólagos tőkeszükséglete csupán 60 milliárd euró, ráadásul ennek egy részét a bankok saját maguk elő tudják teremteni. Így a 100 milliárd eurós hitelkeretből mintegy 55 milliárd-60 milliárd euró a kormány rendelkezésére áll majd – írja a lap.

Piaci elemzők egyre nagyobb figyelemmel várják, hogy miként lát hozzá a spanyol kormány az államháztartás rendbetételéhez. Sokan sürgetik, hogy Mariano Rajoy kormányfő a költségvetés stabilizálása érdekében forduljon az euróövezeti mentőalaphoz segítségért. Az Európai Központi Bank által meghirdetett kötvényvásárlási program beindításának feltétele ugyanis, hogy a jegybanki segítséget kérő tagállam rendelkezzen meglévő euróövezeti kiigazítási- és mentőcsomaggal.

Nem egyértelmű, azonban, hogy a spanyol állam által a 100 milliárd eurós bankmentő csomagban vállalt kötelezettségek elegendőek-e az EKB meggyőzésére, vagy további intézkedéseket kel vállalnia Madridnak a segítségért. Mariano Rajoy eddig rendre óvatosan nyilatkozott, és arról tájékoztatott, hogy a kormány vizsgálja az EKB feltételrendszerét.

A spanyol kormány mindeközben új, a franciaországihoz hasonló pénzpiaci tranzakciós adó bevezetését tervezi januártól – írta az El Mundo napilap internetes kiadásában, kormányzati forrásokra hivatkozva. A spanyol kormány évi 2 milliárd euró adóbevételt remél az intézkedéstől. Franciaországban 0,2 százalékos tranzakciós adót vetett ki a kormány a legnagyobb francia vállalatok részvényeivel folytatott tőzsdei ügyletekre.