Irán átáll a "belső internetre"

Irán átáll a "belső internetre"

Az iráni állami televízió bejelentette vasárnap, hogy a Google internetes keresőt és a cég email-szolgáltatását "néhány órán belül" blokkolják. Ezután egy miniszterhelyettes közölte, hogy - amint ez már korábban kiszivárgott - az ország átáll a világtól független "belső" internetre, "a kibernetikai biztonság érdekében".

“Újabb rendelkezésig a Google-t és a Gmailt szűrni fogjuk az egész országban” – közölte a Horamabádi néven azonosított tisztségviselő.

A The Washington Post a múlt héten jelentette, hogy az iráni kormány, amely igyekszik korlátozni a Nyugat befolyását és kivédeni az internetes támadásokat, megteremtette a világhálótól független nemzeti online hálózat alapjait. A lap szerint Teherán már egy évtizede ezen munkálkodott. Az amerikai Pennsylvaniai Egyetem Globális Kommunikációs Tanulmányok nevű központja szerint a világhálón iráni minisztériumi, egyetemi és üzleti online oldalak működő változataira bukkantak. Bizonyítékot találtak a világhálót megszűrni képes rendszerre is.

A múlt hónapban az iráni hírközlési és információtechnikai miniszter felfedte azt a tervet, amely szerint szeptember végén a főbb kormányzati ügynökségeket és katonai egységeket lekapcsolják a világhálóról, és áthelyezik az új, belső hálózatra.

Szakértők szerint az iráni kormánynak számos oka van arra, hogy megteremtse az internet saját, állami változatát. Egy védett, belső iráni hálózat segítségével szembeszállhatnak az amerikai finanszírozású programokkal, amelyek lehetővé teszik az iráni aktivistáknak az online megfigyelés elkerülését. A belső iráni hálózattal egyben elszigetelhetik az iráni számítógépeket azoktól a kibertámadásoktól, amelyek teheráni tisztviselők szerint az Egyesült Államokból és Izraelből érkeznek.