Dél-Korea Észak-Koreának segítene

Dél-Korea Észak-Koreának segítene

Dél Korea és Észak Korea játszikDél-koreai civil szervezetek 500 tonna lisztet szállítanak Észak-Koreába pénteken a szigorúan őrzött határon, a fegyverszüneti vonalon át. Ez a második ilyen szállítmány azóta, hogy az északi államot keményen sújtották a nyár végi tájfunok és áradások.

A segélynyújtás részeként az 51 magánadományozót tömörítő déli nem kormányzati szervezet, az Észak-Koreával való Együttműködés Tanácsa tizenegy képviselője utazott a határvonal túloldalán lévő Keszongba, ahol közös ipari park működik. A tisztviselők ellenőrizni fogják a 260 millió von (234 150 dollár) értékű liszt elosztását.

Észak-koreaiak százai haltak meg vagy tűntek el a nyári tájfunokban és az azokat követő árvizekben akkori jelentések szerint. A mostani küldemény előtt, a múlt hónap végén egy másik jótékonysági magánszervezet, a World Vision szintén 500 tonna liszttel segítette Észak-Koreát. Phenjan elfogadta e civil segítséget, a szöuli kormány felajánlását azonban visszautasította.

Ugyancsak péntek reggel, még a segélyküldöttség érkezése előtt négy dél-koreai buddhista pap és tisztségviselő lépte át a határt, hogy Keszongban északi hittársaival közös szertartáson vegyen részt. A legnagyobb déli buddhista szervezetnek, a Koreai Buddhizmus Dzsogje Rendjének a képviselői a buddhista közösségek északi szövetségének tisztségviselőivel találkoznak.