Obama rátámadt Romneyra

Obama rátámadt Romneyra

Obama támadBarack Obama leszerepelt az amerikaiak előtt az első vitábanEgy nappal az amerikai elnökjelöltek első tévévitája után a hivatalban lévő elnök, Barack Obama és kampánystábja tisztességtelen magatartással vádolta meg a republikánus kihívót, Mitt Romney-t.

“Ha valaki elnök akar lenni, akkor tartozik az igazsággal az amerikaiaknak” – jelentette ki Barack Obama Denverben egy csütörtöki kampányrendezvényen. “És íme az igazság: Romney kormányzó nem tudja fedezni ötezer milliárdos adóprogramját (a leggazdagabbaknak nyújtott adókedvezmény meghosszabbítását) anélkül, hogy felrobbantaná a deficitet vagy megterhelné a középosztályt” – hangoztatta az elnök.

“Romney teljesítménye talán példátlan volt a tisztességtelenség terén” – jelentette ki David Plouffe, az elnök vezető tanácsadója. David Axelrod, Obama kampánystábjának fő stratégája szerint az elnök nem akart belebonyolódni Romney “végtelen és kimerítő” ténybeli kiigazításába, ugyanakkor agresszívabb vitastílust ígért a tévévita két következő, október 16-i New York-i és 22-i floridai fordulójára. A szakértők túlnyomó többsége szerint noha az egyik rivális sem volt képes padlóra küldeni a másikat, a massachusettsi kormányzó megnyerte a szerda esti első televíziós vitát. A Romney-kampánystáb szerint a republikánus elnökjelölt kitűnő szereplése komoly változást hozott a Fehér Házért folytatott vetélkedésben. Az országos közvélemény-kutatások szerint Obama az első kamerák előtti szópárbajig minimális előnnyel vezetett.

A vitában Obama azt kívánta bizonyítani, hogy az Egyesült Államok az ő politikájának köszönhetően lábalt ki a válságból és további négy évet kért a fellendülés végrehajtásához, Romney pedig az elnököt okolta a gazdaság felépülésének lassúságáért, valamint dinamikus gazdaságélénkítést és 12 millió új munkahelyet ígért. Ed Gillespie, Mitt Romney vezető tanácsadója szerint a kihívónak sikerült szemléletesen bemutatnia azt, hogy Amerika “miért nem engedhet meg magának az előző négy évhez hasonló újabb négy esztendőt”.

Mitt Romney a befutó?

Mitt Romney a befutó?

A Reuters és az Ipsos csütörtökön ismertetett közös felmérése szerint Romney pozíciója megerősödött az első tévévitának köszönhetően. 51 százalékra nőtt azoknak a választóknak az aránya, akik pozitívan vélekednek a republikánus elnökjelöltről. Ezzel az egész kampány során először fordult elő, hogy a volt massachusettsi kormányzóról a többség kedvezően nyilatkozott. Obama megítélése változatlan maradt és továbbra is 56 százaléknyi azok aránya, akik pozitív képet alkotnak róla.

A közvélemény-kutatás szerint Romney egy sor olyan kulcskérdésben maga mögé utasította az elnököt, mint a gazdaságirányítás, a munkahelyteremtés és a költségvetési hiány kezelése. A Reuters-Ipsos-felmérés szerint az elnök 7 százalékpontos előnye 5-re csökkent a választásra jogosult amerikaiak körében, és az állás jelenleg 48:43 százalék. A statisztikai hibahatár 4,8 százalékpont.