Ünnepelnek a svédországi magyarok

Ünnepelnek a svédországi magyarok

svéd és magyar zászlóGyülekezeti otthona fennállásának ötvenedik évfordulójáról emlékezett meg a hét végén a Svédországi Magyar Protestáns Egyházi Közösség.

A Dél-Svédországban, Boras és Ulricehamn városok közötti Tangagärde tanyán fekvő otthon 1962-ben vált a magyarok tulajdonává. Az eredetileg svéd paplaknak épült XIX. századbeli házat az akkori lelkész, Glatz József kezdeményezésére a svéd helyi egyházvezetés segítségével vette meg a magyar egyházi közösség.
A gyülekezeti élet különböző alkalmai mellett, Tangagärde évtizedeken át adott helyet, elsősorban Skandináviából, de a világ minden tájáról érkezett magyaroknak is, számos népi, anyanyelvi és más hagyományőrző rendezvények megtartására.
Glatz József és Koltai Rezső 25 éves szolgálata után a jelenlegi lelkész, Molnár Veress Pál 1990 óta szolgál Svédország 12 magyar gyülekezetében. Tevékenységének területe Finnországra és Észtországra is kiterjed.

Az ünnepi megemlékezésen az összegyűltek felelevenítették az alapítástól eltelt öt évtized kitartó munkájának eredményeit. Molnár Veress Pál lelkész hangsúlyozta: függetlenül attól, hogy a világ mely táján él valaki, a nemzeti összetartozás érzésével mindenki otthon érezheti magát ott, ahol anyanyelvén, szabadon, a saját maga által felépített “Házban” gyakorolhatja hitét, szülőföldje szokásait és kultúráját.
A megemlékezés vasárnap istentisztelettel zárult.