Az eljárásról vitatkoznak Tóásó Előd feje felett

Az eljárásról vitatkoznak Tóásó Előd feje felett

Tóásó ElődTovábbra is eljárási kérdések uralják annak a Bolíviában kezdeményezett pernek a lebonyolítását, amelynek 39 személy, köztük a magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Előd tartozik a vádlottjai közé.

A bírósági tárgyalás helyszínét többször megváltoztatták. Helyi idő szerint kedd délután a dél-bolíviai Tarija városában összeült a bíróság, ám az eljárás lebonyolításában gondot okozott egyebek között, hogy számos vádlott nem jelent meg. A perbe fogottakat eleve különböző városokban tartották fogságban vagy házi őrizetben, köztük a fővárosban, La Pazban, illetve Santa Cruzban. Tarija viszont mindkét helyszíntől messze van. Több vádlottnak a rossz egészségi állapota nem tette lehetővé az utazást. A vádlottak közé tartozik Gary Prado Salmón nyugalmazott tábornok is, aki a hadsereg századosaként 1967-ben annak a járőrnek volt a parancsnoka, amely a délkelet-bolíviai őserdőben elfogta a legendás argentin-kubai gerillavezért, Ernesto Che Guevarát.
Az ő és négy társa esetében a bírák most elrendelték, hogy hatósági úton szállítsák őket a per helyszínére, mivel nem jelentek meg a tárgyalás tervezett kezdetére. A 39 embert terrorizmussal vádolják. Bolíviai elit kommandósok 2009. április 16-án hajnalban a helyi ellenzék fellegvárának számító Santa Cruz város Las Américas nevű szállodájában lőtték le a bolíviai születésű, bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardót, az erdélyi Szovátáról való Magyarosi Árpádot és az ír Michael Martin Dwyert. Letartóztatták a horvát-bolíviai állampolgár Mario Tadicot és a román mellett magyar állampolgársággal is rendelkező Tóásó Elődöt. A bolíviai hatóságok azt állítják, hogy “terrorista csoportot” számoltak fel, amely Evo Morales elnököt is meg akarta gyilkolni.

Az akció két túlélőjét azóta is fogva tartják, holott a bolíviai törvények értelmében három év elteltével mindkettőjüket szabadlábra kellett volna helyezni, hiszen 36 hónapnál hosszabb ideig senkit nem tarthatnak előzetes letartóztatásban, és le kellett volna zárni ügyüket. Magyarországi politikusok, európai parlamenti képviselők egyaránt megfogalmazták követelésüket, hogy a bolíviai igazságügyi szervek legalább saját törvényeiket tartsák be a Tóásó-ügyben, és biztosítsanak méltányos bírósági eljárást a vádlottak számára.

A tárgyalás egyik bírája, Julia Elena Gemio a Santa Cruzban megjelenő El Mundo című újság szerint kedden kijelentette, hogy az eljárást “a lehető legnagyobb átláthatóság mellett” kívánják lefolytatni. Az elnöklő Sixto Fernández bíró azt is jelezte, éppen azért helyezték át a pert Tarijába, mert egyes vádlottak egészségi problémákkal küzdenek. Ugyanakkor több védő továbbra is amellett kardoskodik, hogy az eljárás helyszíne inkább Santa Cruz legyen.

Korábban egy másik bíróság már döntött úgy, hogy Santa Cruzban tartsák a pert, de helyszínként felmerült Cochabamba városa is, az igazságügyi szervek folyton változtatták döntéseiket. A magyar-román vádlott nővére, Tóásó Edit az MTI érdeklődésére kedd éjjel azt mondta, tudomása szerint a bíróság továbbra sem tudott felesküdni, ami szintén kérdésessé teszi a per lefolytatását. Tóásó Edit egyúttal beszámolt arról is, hogy testvérét más vádlott-társaival együtt igencsak kifogásolható körülmények között szállították Tarijába, egy szűk, az alapvető szükségletek biztosítására sem alkalmas cellában helyezve el őket.