Tüntettek a franciák

Tüntettek a franciák

Párizs, 2012. október 9. tüntetésPárizs, 2012. október 9. Tüntetés Hollande politikája ellenTöbb tízezren tüntettek Franciaországban kedden a gazdasági megszorítások ellen. Párizsban egy tiltakozócsoport ellen a rendőrség könnygázt is bevetett.

Ez volt az első országos szintű tüntetés Francois Hollande köztársasági elnök májusi hivatalba lépése óta. A tiltakozások középpontjában a gazdasági szigor és a növekvő munkanélküliség állt. Az országban gyakorlatilag megállt a gazdasági növekedés, a munkanélküliség 13 éves csúcsra hágott, és meghaladta a hárommillió főt.

Az akciót szervező CGT szakszervezet országosan kilencvenezerre becsülte a résztvevők számát, de becslései általában jóval meghaladják a hivatalos rendőrségi számításokat. Párizsban a rendőrség szerint összesen 11 ezren, a CGT szerint 25 ezren vonultak fel.  A rendőrségnek egy párizsi autókiállításnál kellett közbeavatkoznia, miután az ottani, nagyjából ezer tüntető egy része áthatolt a hatóság állította kordonon, továbbá tojással dobálta meg az őröket. A rendőrök könnygázzal akadályozták meg, hogy a tüntetők beljebb hatoljanak.

Az új elnök politikája ellen tiltakozók a főváros mellett Lyonban, Toulouse-ban, Bordeaux-ban és Marseille-ben vonultak fel számottevő létszámban. Egy frissen kiadott közvélemény-kutatás szerint Hollande elnök támogatottsága a szeptemberi 47 százalékról 41 százalékra csökkent.