"Fontos, hogy a magyar kormány változtatott"

"Fontos, hogy a magyar kormány változtatott"

Orbán Viktor és Angela MerkelOrbán Viktor és Angela Merkel Berlinben 2012. október 11-én, fotó: Burger Barna/MiniszterelnökségAz Európai Uniót és a gazdaságpolitikát érintő kérdéseké volt a főszerep Angela Merkel és Orbán Viktor csütörtöki berlini találkozóján, de a felek nyílt párbeszédet folytattak a választójog és a médiaszabályozás vitatott kérdéseiről is.

A német kancellár hivatalában fogadta a magyar miniszterelnököt. A megbeszélés utáni közös sajtótájékoztatón Angela Merkel kiemelte, fontos, hogy a magyar kormány “megszívlelte” az európai partnerek felvetéseit és az Európai Bizottság iránymutatásait követve módosított azokon a törvényeken, amelyekkel kapcsolatban kételyek merültek fel. Hozzátette, hasznos volt a csütörtöki nyílt párbeszéd, mert hozzásegített a gazdaságpolitikával, a választójoggal és a “sajtópolitikával” kapcsolatos folyamatok “mozgatórugóinak” mélyebb megértéséhez. Megjegyezte, örömmel fogadta, hogy magyar kollégája a találkozón hangsúlyozta, hogy “a német cégeket szívesen fogadják Magyarországon”. Hozzátette, “jó kapcsolatokat akarunk” a német vállalkozások és a magyar gazdaság között. 

Orbán Viktor kiemelte, a gazdasági kapcsolatok erősségét mutatja, hogy a 2010-es kormányváltás óta csaknem 5 milliárd euró értékű beruházást hajtottak végre német cégek Magyarországon és 18 új gyárat építettek. A kancellár és a magyar kormányfő egyaránt hangsúlyozta, hogy a tervezett euróövezeti bankunió ügyében nem szabad elhamarkodottan dönteni és a minőségre kell törekedni a gyorsaság helyett. A következő hétéves uniós keretköltségvetés ügyéről szólva Orbán Viktor elmondta, támogatást kért német partnerétől ahhoz, hogy Magyarország “ne a vesztese legyen” a következő költségvetési periódusnak. A német kancellár ezzel kapcsolatban hangsúlyozta, az uniós források méltányos elosztására van szükség, és a tervezhetőség szempontjából igen hasznos lenne, ha a kérdésben már a novemberi uniós csúson döntéseket lehetne hozni. 

OV és MErkel

A magyar miniszterelnök és a német kancellár, fotó: Burger Barna/Miniszterelnökség

A gazdasági kilátásokról szólva Angela Merkel azt mondta, a német gazdaság az idén és jövőre is 1 százalék körüli mértékben nőhet, és megérzi az euróövezeti válságot. Orbán Viktor hangsúlyozta, elmúltak azok az idők, amikor a magyar gazdasági növekedés képlete a “német növekedés szorozva kettővel” volt, ugyanakkor már nem csak a német gazdaság a magyar fejlődés motorja.

A magyar gazdaság teljesítménye az idén csökken, de jövőre “növekedési fordulat” megy végbe, a kormány pedig új gazdasági akcióterveket terjeszt majd a parlament elé – mondta a kormányfő. Hozzátette, az államháztartás helyzete harminc éve nem volt annyira kedvező, mint jelenleg, és a konszolidáció határozottan halad előre. Nagyobb mértékű gazdasági növekedésre viszont a következő két-három évben nem lehet számítani, ezért a legnagyobb “szakmai kihívása” az lesz, hogy miként lehet alacsony növekedés mellett emelni a dolgozó emberek számát.    

Angela Merkel az euróövezeti csatlakozás kérdéséről újságírói kérdésre válaszolva elmondta, érthető, ha Magyarország jelenleg nem foglalkozik az euró bevezetésének gondolatával, de az euróövezet stabilizálása után ismét napirendre kerül majd új tagok felvétele a valutaunióba. Az euró sikere az övezeten kívüli uniós tagok elemi érdeke – mondta, hozzátéve, hogy Orbán Viktor “soha nem tett ellenvetést” az euróövezeti reformokkal szemben, hanem “sok sikert kívánt” hozzájuk, “és nekünk csak ez számít” – mondta a kancellár. A magyar miniszterelnök hozzátette, Magyarország “nem veti el az eurót”, de csak akkor akarja bevezetni az új fizetőeszközt, amikor ismét “perspektívát kínál”, és az ország felkészült a bevezetésére. A kancellárral folytatott tárgyalás után Orbán Viktor miniszterelnök Megújuló Európa címmel tartott előadást a Kereszténydemokrata Unióhoz (CDU) közel álló Konrad Adenauer Alapítvány (KAS) székházában. 

A berlini kancellári hivatal kijáratánál a miniszterelnök egy nagyjából húsz fős tüntető csoport várta Orbán Viktort. A Berlini ellenállási sejt elnevezésű Facebook-csoport bejelentett demonstrációjának résztvevői piros trikót viseltek, amelyeken fehér és zöld betűkkel egy-egy felirat állt, köztük az, hogy “paraszt vagyok”, “zsidó vagyok”, “nő vagyok”, “pályakezdő vagyok”. A szervezők egyike az MTI-nek azt mondta, a megmozdulással az ellen tiltakoznak, hogy a kormány szerintük szétszakítja és egymás ellen fordítja a társadalmi rétegeket, eltávolítja Magyarországot az Európai Uniótól, és magát az EU-t is megosztja politikájával.