"Magyarországon működik a demokrácia"

"Magyarországon működik a demokrácia"

Martonyi JánosMagyarországon a demokrácia működik, és nem fenyegeti semmilyen veszély. Ezt mondta Martonyi János külügyminiszter a dpa német hírügynökségnek Orbán Viktor kormányfő csütörtöki berlini hivatalos látogatásához időzített nyilatkozatában.

A külügyminiszter kifejtette, a médiatörvény a külföldi aggodalmakkal ellentétben nem korlátozta az újságírók szabadságát, az Alkotmánybíróság pedig hatályon kívül helyezte a jogszabály egyes részeit. Mindez azt mutatja, hogy a demokratikus intézmények működnek, az igazságszolgáltatás független, a sajtó szabad – tette hozzá. A hatalmas átalakítások során elkerülhetetlenek a hibák, és a kormány soha nem is állította, hogy tevékenysége hibátlan – mondta Martonyi János.

Az egyik legfőbb törekvés az államadósság csökkentése, amivel kapcsolatban Budapest egyetért Angela Merkel német kancellár uniós politikájával. A magyar kormány az erősebb, egységesebb és szolidárisabb Európáért küzd, és a német gazdaságpolitikának azt az elemét is támogatja, hogy “az alapfeltétel a költségvetési fegyelem”. A gazdasági növekedés is elengedhetetlen, de Magyarország nem az adósság felduzzasztása árán akar növekedést elérni. “Az eladósodás révén nem lehet növekedni” – hangsúlyozta a külügyminiszter. 

Az államháztartási hiány csökkentését célzó és a dpa szerint kiváltképpen német cégeket sújtó ágazati különadókról – vagyis a bankadóról, illetve a kereskedelmi láncokra, az energetikai cégekre és a távközlési szolgáltatókra kivetett extra adóról – szólva Martonyi János megjegyezte: “kétségtelen, hogy sértettünk bizonyos üzleti érdekeket, de alapvetően válságkezelő intézkedésekről volt szó”. A világméretű pénzügyi válság legyőzéséhez nincsen mindenkinek megfelelő módszer, ezért “vagy az utcára vonulnak az emberek, vagy visszafogják a hitelezést a bankok” – mondta a magyar külügyminiszter.