Hogy van Fidel Castro?

Hogy van Fidel Castro?

Fidel Castro fiatalonFidel CastroKuba egykori államfője és pártfőtitkára, Fidel Castro hónapok óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt, tápot adva az egészségi állapotával, sőt halálával kapcsolatos találgatásoknak. Utóbbiak az internetről kiindulva már elérték a hagyományos médiumokat is. Ezt írta a Neue Zürcher Zeitung.

Forrástól függően hol halottnak, hol haldoklónak, hol szellemileg és/vagy testileg leépültnek írják le a “máximo lídert”; ismét más források szerint Fidel egészséges és jókedvű. Amennyiben az utóbbi a helytálló, úgy a “comandante” jókat mulathat a halálhírét keltő “értesüléseken”.

A találgatások azután kaptak szárnyra, hogy a központilag irányított kubai médiumok nem adtak hírt arról: Fidel Castro táviratban gratulált Hugo Chávez venezuelai elnök újraválasztásához október 7-én. Néhány nappal később egy venezuelai újságíró tudni vélte, hogy 72 órán belül közzéteszik Castro halálhírét. A támpontot ehhez az az értesülés szolgáltatta, amely szerint Castro floridai emigrációban élő húgát, Juanitát “sürgős családi ügy” miatt Kubába hívták.

Más források és bloggerek megelégedtek azzal a feltételezéssel, hogy az utóbbi hetekben gyors ütemben rosszabbodott, sőt kritikussá vált a 86 éves Castro egészségi állapota. A havannai rezsim szócsövei pénteken ellentámadásba lendültek: a “comandante” egyik fiát, Alex Castro Soto del Vallét idézve azt közölték, hogy Fidel jól van, olvas, tornázik, és végzi szokásos napi teendőit.

A legújabb találgatások mellett mindazonáltal olyan fejlemények is voltak idén, amelyekből Fidel folyamatos szellemi és fizikai leépülésére lehet következtetni. Utoljára több mint fél évvel ezelőtt lépett a nyilvánosság elé. Március 28-án találkozott a szigetországba látogató XVI. Benedek pápával, április 4-én pedig Camila Vallejo chilei diákvezetővel. Eddigi utolsó “elmélkedését” június 19-én tette közzé a hivatalos sajtó. Augusztus közepén lett 86 éves, ám ezen a napon sem jelent meg a nyilvánosság előtt, és film- vagy tv-felvételeket sem mutattak róla ebből az alkalomból.

Raúl és Fidel Castro

Raúl és Fidel Castro – Vajon Fidel hasonmása áll Kuba vezetője mellett?

Fidel Castro 2006-ban vonult vissza – akkor még ideiglenesen – a politikai porondról egy titokzatos betegség miatt, amelyről a közvélemény azóta sem tudott meg részleteket. Az elnöki posztot 2008-ban végleg átadta öccsének, az idén 81. életévét betöltő Raúlnak.

“Nyugalomba vonulása” óta a máximo líder mintegy 400 hasábnyi reflexiót publikált a legkülönbözőbb témákról; az utolsó darabok mindazonáltal szokatlanul rövidek és helyenként zavarosak voltak – jegyezte meg a svájci újság. Az, hogy Castróval ma is “minden fontos kérdésben rendszeresen konzultálnak”, mint azt márciusban Ricardo Alarcón házelnök állította, ma már egyáltalán nem tűnik magától értetődőnek.