"A válasz: több Európa"

"A válasz: több Európa"

Orbán ViktorOrbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Néppárt tisztújító kongresszusán, a bukaresti parlament épületében 2012. október 18-án, fotó: Illyés Tibor/MTIAz új alapprogram és az annak rövidített változatát tartalmazó politikai kiáltvány elfogadásával ért véget csütörtökön Bukarestben az Európai Néppárt (EPP) 21. kongresszusa.

Az EU jelen lévő 16 néppárti állam- és kormányfője között Orbán Viktor miniszterelnök is beszédet mondott, amelyben a munkaalapú társadalom kialakítása mellett érvelt. A kongresszuson újraválasztott Wilfried Martens EPP-elnök egységre szólította fel a romániai magyarokat.

A 73 európai kereszténydemokrata, konzervatív és néppártot tömörítő ernyőszervezet húsz év után új alapprogramot fogadott el Bukarestben, amely azokat a lépéseket irányozza elő, amelyek révén az európai gazdasági közösség valódi politikai unióvá válhat.

Az EPP az Európai Politikai Unió létrehozását szorgalmazza, valódi európai kormánnyal, páneurópai jelöltlistákról választott európai parlamenti képviselőkkel és a polgárok által közvetlenül választott európai bizottsági elnökkel. A politikai kiáltvány szerint az EPP egyebek mellett a jogegyenlőség, a család és a munka tisztelete, a társadalmi szolidaritás értékeire alapozva kívánja céljait megvalósítani. Első ízben került be az EPP programjába az őshonos kisebbségek identitásának védelme, és az a célkitűzés, hogy a kisebbségvédelem épüljön be az európai uniós jogba.
Az EPP bukaresti kongresszusán az újraválasztott Wilfried Martens elnök javaslatára ismét Antonio López-Istúrizt választották a párt főtitkárává és megválasztották az EPP alelnökeit. Orbán Viktor miniszterelnök nem indult újabb alelnöki mandátumért. Sajtófőnöke korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a kormányfőt szeptemberben ismét megválasztották a Kereszténydemokrata Internacionálé alelnökének, és a kormányfői munka mellett erre a megbízatására kíván az eddigieknél is jobban koncentrálni.

“A válasz: több Európa” címmel megrendezett EPP-kongresszuson angolul elmondott felszólalásában Orbán Viktor rámutatott: valóban több Európára van szükség, de hagyni kell a tagállamokat, hogy maguk válasszák meg a válságkezelő gazdaságpolitikák helyes, az adott országban legalkalmasabb elegyét.
A gazdasági válság nem kezelhető azokkal az eszközökkel, amelyek előidézték azt, ezért bátorság kell újító gazdaságpolitikák bevezetéséhez – hangsúlyozta beszédében a miniszterelnök. Ezt később a kongresszusra akkreditált magyar újságírók előtt ki is fejtette. Mint mondta, a pénzügyi spekulációkra épülő gazdasági növekedés korszaka lejárt, pénzügyi szolgáltatási manőverekkel nem lehet helyettesíteni a tényleges termelő és értékteremtő munkát.

“A másik az, hogy minden államnak el kell végeznie a jóléti állam korrekcióját. Nyugaton nehezebb, mert ott fölépült jóléti államok vannak, Közép-Európában nem olyan nehéz, mert nem épült fel jóléti állam. Mi a posztkommunizmus gazdasági rendszerének romjai és félig kész épületei közt botladozunk, de itt nincs jóléti állam. A mi programunk az az, hogy a nyugati típusú jóléti állam helyett, amely nem versenyképes, egy munka alapú társadalmat alakítsunk ki” – magyarázta a miniszterelnök.

A kongresszus házigazdája az EPP két romániai tagpártja, az ellenzéki Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) volt. Wilfied Martens csütörtökön közös sajtótájékoztatót tartott Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével. Martens kifejezte meggyőződését: a romániai magyarságnak az az érdeke, hogy egyetlen, egységes politikai erő lássa el politikai képviseletét és a közösség ne legyen megosztott a választásokon.

Kapcsolódó cikkek