Tőkés László (archív)

"Az egyházakat ne!"

"Az egyházakat ne!"

Tőkés LászlóTőkés LászlóVissza kell utasítani, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) választási kampányában eszközként használja fel a történelmi egyházakat. Ezt hangsúlyozza Tőkés László európai parlamenti képviselő, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács elnöke az MTI-hez vasárnap eljuttatott nyilatkozatában.

A Királyhágómelléki Református Egyházkerület volt püspöke szerint az egyházkerületben politikai “behódolási” folyamat megy végbe. Tőkés László példaképpen megemlíti, hogy Seres Dénes szilágysági RMDSZ-elnök gyűlésezni hívta a Zilahi Református Egyházmegye esperesi hivatalába a lelkészi kar tagjait, “bitorolva” az esperes jogkörét.

Az EMNT elnöke felidézi, hogy az év elején Biró Rozália az RMDSZ Szövetségi Képviselők Tanácsának elnöke látogatta végig a nagyváradi református gyülekezetek presbiteri gyűléseit, “tolakodó választási kampányolásával igyekezvén leplezni korrupciós ügyleteit”. A júniusi helyhatósági választások előtt pedig Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és csapata az érmelléki egyházmegye lelkészértekezletén tartott “Anyaszentegyházunkra nézve megalázó” kampánytalálkozót – tette hozzá az EMNT elnöke.

Tőkés László szerint “a szintén református egyházi színekben színre lépő Ambrus Ferenc parlamenti képviselő-jelöltsége” is a Királyhágómelléki Református Egyházkerület “behódolását” bizonyítja.

“Választások közeledtén világosan kell látnunk, hogy a magyarság nem azonos az RMDSZ-szel. A nemzet messze többet jelent, mint egy politikai párt. Se érdekből, se félelemből, se tunya megszokásból ne váljunk szekértolóivá azoknak, akik nemzeti érdekeink és önrendelkezésünk helyett – önző módon – saját érdekeiket tartják előbbre valónak. A történelmi Érmellék, Erdély és Partium múltja és jövője, krisztusi hitünk és nemzeti öntudatunk helytállásra és kiállásra köteleznek bennünket” – zárja nyilatkozatát Tőkés László.